– Jag är trött, det har varit väldigt mycket nu.
För två månader sedan fick Anwar Hajar nycklarna till 56:ans bar i centrala Ödeshög. Sedan dess har han rivit ut gammal köksutrustning och installerat ny. Mycket är gjort, men han har en hel del kvar att göra. Han siktar på smygöppning under helgen och officiell öppning på måndag nästa vecka.
– Det är mycket kvar att fixa med. Ugnar ska på plats och vi håller på att städa hela köket.
Vad har varit det svåraste?
– Det stod en jättestor kyl där gästerna beställer mat. Man kunde inte se in i köket och jag tycker det är viktigt att gästerna ser vilken mat som lagas och att de kan prata med mig i köket.
Anwar kommer ursprungligen från Syrien och har jobbat på grillrestauranger både i Syrien, Grekland och Norrköping.
– Jag började jobba redan när jag var nio år i Syrien. Min bror hade en restaurang där jag arbetade.
Anwar flyttade till Sverige och Norrköping 2015.
– Jag fick jobb efter en vecka på en restaurang i Norrköping, sedan lärde jag mig svenska. 2017 startade jag upp verksamheten på Sverkers i Hästholmen och flyttade sedan till Ödeshög.
Nu hyr han 56:ans bar av Stig Andersson som startade en 50-tals diner i amerikansk stil 2015 tillsammans med sin dotter Stina Dianadotter.
Kommer du att ha hamburgare också?
– Nej, jag kommer att ha mycket grillmat, en mindre pizzameny, men också andra rätter med förrätt, huvudrätt och efterrätt.
Anwar är mest känd i trakten som pizzabagare på Sverkers Pizzeria i Hästholmen. Han berättar att han från och med nu tvingas stänga den fram till sommaren.
– Hade jag haft lite mer kunder så hade jag kunnat ha öppet. På sommaren är det jättebra, men jag har haft svåra månader efter det.
Varför kommer inte Hästholmenborna tror du?
– De tycker nog om att laga egen mat, skrattar Anwar. De flesta kunderna som handlade på Sverkers kom från Ödeshög och många har önskat att jag ska öppna något i Ödeshög istället.
Han beskriver även svårigheten med stigande elpriser och en pizzaugn som drar mycket el.
– Jag har haft mycket problem med elen. Det kostar just nu ungefär 25 000 i månaden och det går inte.
Kommer det att gå bättre i Ödeshög?
– Ja, det tror jag. Fler kunder och mer varierad mat. Mer grill och andra rätter.
Restaurangen har fått alkoholtillstånd och ska ha luncher och längre öppetider på helgen.
– Kanske kommer det att bli karaoke, dj och fotboll.