Hamnen får ett nytt hus

Ett litet spadtag för Ödehög, men ett stort spadtag för Hästholmens hamn

Foto:

ÖDESHÖG2014-06-18 07:54

Arbetet med ett nytt fiskrensningshus med omklädningsrum, dusch och toalett samt en miljöstation inleddes i går med gemensamt första spadtag.

– Bygget är som ni ser redan igång, så vi är lite sent ut med spadtaget, sa MichaelCornell, ordförande i Hästholmens hamn och magasin AB.

Tillsammans med Magnus Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög, stack han ner spaden i den bördiga östgötska myllan.

– Vi är stolta och glada över det som Hästholmens hamn och magasin gör för att utveckla hamnen, sa Magnus Oscarsson.

Spaden som användes var inte vilken spade som helst, utan kommunens officiellaspade, som alltid används vid ett första spadtag.

Byggnaden är tänkt att stå klar i september, så ännu dröjer det innan fiskare och hamngäster kan börja nyttja faciliteten.

– Fiskeföreningen har varit väldigt involverade i hur fiskrenseriet ska se ut, sa Michael Cornell, och det har varit väldigt viktigt för oss.

Många av föreningens medlemmar fanns även på plats, och en stilla förväntan på att få se byggnaden stå färdig kunde skönjas.

– Det är inte längre tillåtet att kasta fiskrens i vattnet, sa Michael Cornell, så det här är en miljösatsning som vi behöver göra.

Mot en liten avgift kan vem som helst i framtiden nyttja renseriet, där det dessutom kommer finnas möjlighet att frysa in sin fångst.

– Dessutom anlägger vi en spolplatta för båtar bredvid den nya bygganden, sa Michael Cornell, så att båtarna kan tvättas rena när de tas upp.

Och i framtiden, påpekade han, kan det också bli så att båtarna som ska sänkas ner i Vättern kan behöva tvättas rena också innan de läggs i.

– Vättern är ju ett vattenskyddsområde, sa han, så för att inte olika typer av snäckorfrån andra vatten ska sprida sig hit kan det bli nödvändigt.

Ända sedan utvecklingen av hamnen började, berättade Michael Cornell, har man sammanlagt lagt ner ungefär 15 miljoner kronor på hamnen.

Huvudsakligen har utvecklingen och miljöåtgärderna i hamnen finansierats med stödpengar från bland annat EU, Länsstyrelsen och Östsam.

– Mycket av det vi planerade att göra för några år sedan har med det här blivit gjort, sa Michael Cornell.

Men även om mycket har uträttats i Hästholmens hamn så var gårdagens spadtag med stor säkerhet inte det sista.

– Planerna på att utvecklastrandpromenaden och bygga bostadslägenheter i hamnen finns fortfarande, sa Michael Cornell.

Dock är det upp till entreprenören, Peab, att fatta beslut om huruvida det är möjligt och ekonomiskt gångbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om