Halva gymnasiet försvinner

Industriprogrammet i Ödeshög läggs ner från och med nästa läsår. De nio eleverna får förmodligen fortsätta sin utbildning i Mjölby. Textila hantverks-programmet får ytterligare ett nådeår.

ödeshög2004-04-02 05:02

Nedläggningen av industriprogrammet är en konsekvens av Lernias beslut att koncentrera sina utbildningar till Mjölby och Linköping. Enligt Lernias chef i Motala, Camilla Tigidius, finns det inga hinder för att eleverna kan fortsätta sin utbildning i Mjölby. Eleverna skulle då även fortsättningsvis kunna läsa kärnämnen i Ödeshög två dagar i veckan. Det framgår av den utredning som barn- och utbildningsförvaltningen har gjort.

Slipper tidiga morgnar

Kärnämnena läser industriprogrammets elever tillsammans med de från textila hantverksprogrammet vid Stora torget i Ödeshög.

Där träffade Corren två av eleverna, Dennis Johansson och Joel Kouppa. Båda visste att något var på gång men hade ännu inte nåtts av något definitivt besked.

De sade sig trivas bra på utbildningen, framför allt för att det är så nära dit och att de slipper gå upp så tidigt på morgonen. Om de skulle vara beredda att läsa klart industriprogrammet på annan ort hade de ännu inte tagit ställning till.

Ödeshögs kommun förlorar inte bara halva sin gymnasiesatsning. Det kan bli dyrare också. Om de nuvarande nio eleverna väljer att fortsätta utbildningen skulle det att kosta kommunen ytterligare 100 000 kronor i interkommunala ersättningar.

-- Vi hade annat inget val än att lägga ner. Naturligtvis tyckte vi det var tråkigt, men vi har ingen möjlighet att påverka Lernia. Om inte de har lyckats tror jag inte någon annan gör det. Ödeshög kan bara erbjuda en svetsutbildning, och eleverna kan få mycket mer om de kommer till en större yrkesskola, säger Wolmar Unemo, (c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hantverksprogrammet

Textila hantverksprogrammet får fortsätta ytterligare ett läsår, men framtiden fortsätter att vara oviss. Enligt utredningen har fortfarande ingen Ödeshögselev nappat på utbildningen.

De som läser på programmet är från andra delar av Sverige. Hittills har ingen enda elev från Östergötland sökt dit till nästa läsår, endast en elev från Örebro.

Visionen är att ha åtminstone fyra elever per årskurs, och bruttokostnaden för utbildningen är för närvarande 888 000 kronor. Kommunen har tillsammans med Linköpings universitet nyligen fått EU-medel för att utveckla en collegeutbildning för blivande textillärare.

Beslutet att behålla hantverksprogrammet var oenigt och togs med knapp majoritet av tre kristdemokrater, en socialdemokrat och en vänsterpartist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!