Helene Granqvist är producent för filmen "Gudrun - konsten att vara människa" och Elsa Frid var hennes mormor.
– Mormor var en fantastisk kvinna som betydde oerhört mycket för mig, berättar Helene, och därför är Ödeshög lite speciellt. Jag vill absolut att Ödeshögsborna ska få möjlighet att se vår fina film.
Både producenten och filmens regissör och filmare också, Hampus Linder, har rötter i Ödeshög. Han är dotterdotterson till Elsa Frid.
Folk från hela landet började höra av sig för att få se filmen, och frågan kom också från Ödeshög. Men just där fick Helene inte till det.
– Så nu har jag bestämt att bara i Ödeshög bjuder jag och produktionsbolaget Nordic Factory Film på en visning. Sagabiografen 29 augusti kl 19 till minne av min mormor.
Elsa Frid var en speciell kvinna. Hon ville dansa, så hon tog båten till Amerika 1924. På båten mötte hon sin man, Helenes morfar och de bosatte sig i Amerika.
– När morfar dog 1932 i blodförgiftning flyttade mormor tillbaka till Sverige med två små barn, berättar Helene. Hon bodde sen i Vadstena, omgift, och hette då Elsa Östblom.
– Mormor släktforskade i Vadstena. Mina förfäder har funnits i trakten sedan 1400-talet.
I "Gudrun - konsten att vara människa" har Hampus Linder följt Gudrun Schyman från 2014 till 2018, i vardagen, privat, på home parties, flyktingläger på Lesbos, i EU-parlamentet och genom riksdagsval.
Filmen vill visa utmaningen i att få ihop rollerna som partiledare och feminist, mor, dotter, fru och kvinna. Den hade premiär 10 augusti.