Grabbarna som går mot strömmen

Häijla Norrgård på slätten mellan Ödeshög och Väderstad är ett riktigt blåshål. Perfekt för test av minivindkraftverk. Tre killar har börjat slåss mot jättarna.

Foto:

Ödeshög2008-01-08 00:00

- Vi har jagat runt på mässor och internet. Sen bor jag där jag bor och tänker därefter. Marknaden är rätt och vi ser förtjänsten, säger Lennart Carlsen som tillsammans med Patrick Forsman och Måns Larsson hittills satsat en miljon kronor på projektet.

Runt om syns de vanliga vindkraftverken. De med 850 kilowatts effekt har varit standard, och trenden är att de ska vara ännu större och högpresterande.

Miniverk

Med sina minivindkraftverk eller gårdsverk, som de också kallas, går grundarna av Windon AB mot strömmen.

Deras testverk har flaggstångshöjd och en effekt på 10 kilowatt och kräver bara vanligt bygglov från kommunen.

Det blir mycket tekniksnack vid testverket, i verkstan och runt fikabordet. Allt måste fungera perfekt säkerhetsmässigt. Det är vad de ständigt återkommer till.

Nya lösningar

Nej, de har inte uppfunnit hjulet på nytt. Minivindkraftverk finns redan sedan länge, men har ändå haft sina barnsjukdomar. Därför har de valt lite nya lösningar.

Såväl vindsnurran med generatorn och ställverken köper de in från andra tillverkare. Deras mål är att anpassa dem till den svenska marknaden.

Generatorn får de från Kina där de är vanliga i områden som för övrigt saknar elförsörjning.

Koppartrådarna är handlindade vilket gör generatorn extra tillförlitlig. Ställverken, däremot, har de köpt in från Tyskland.

Direkt till elnätet

- Vår teknik har inte funnits tidigare, annat än för solenergi. Det är en synkron generator, och ställverken omvandlar strömmen från likström till växelspänning, säger Patrick Forsman.

På så sätt kan strömmen fasas in direkt till elnätet och överskottsströmmen kan säljas vidare.

Ett exemplar av testverkets storlek räcker för att göra en gård självförsörjande på el - som dessutom är skattefri.

Det låter för bra för att vara sant. Men killarna vill skynda långsamt, även om kunderna trycker på. Först måste allting bli godkänt.

Entusiasternas tur

Sedan är det entusiasternas tur. Ett 70-tal sådana står på tur att vilja pröva.

Därefter kanske det blir dags för den lite större marknaden med gemene man. Den som är allmänt miljöintresserad men inte vill sätta sig in i en massa tekniksnack utan bara vill ha något som fungerar.

Direktverkande el

Hur miljövänligt tänker de själva då? Det är lite olika visar det sig.

Måns Larsson, som de kallar för teoretikern i gänget, tänker göra det enkelt för sig och ha direktverkande el från vindkraft till sin nybyggda villa i Vadstena.

Patrick Forsman, som också driver företaget Mjölby Industriteknik, och Lennart Carlsen gillar att greja med olika uppfinningar.

De har bland annat utvecklat effektivare vedeldningspannor för hemmabruk.

Alla tre skulle dock gärna vilja komma dithän att de kan ladda sin egen elbil vid vindsnurran. Det skulle kännas fränt. De följer utvecklingen hos Volvo och Toyota.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om