För små brunnar och avloppsvatten som rinner tillbaka när brunnen blir överfull.
Miljöchefen Torgil Slatte har upptäckt brister på avloppen hos enskilda fastighetsägare. Han känner till flera ställen där nybyggda anläggningar inte följer föreskrifterna. De ägare som som kan tänkas slarva kommer att få skrivelser med frågor från kommunen.
-- Det står väldigt illa till. Det finns exempel på fastigheter med både enkammar- och tvåkammarsystem där sedan avloppsvattnet går rakt ut i naturen, säger Torgil Slatte.
Enligt den nu gällande reningsstadgan räcker det inte bara med slamavskiljning. Det finns många lösningar, exempelvis kretsloppsanpassade reningsverk, där vattnet kan renas ytterligare steg.
Egentligen skulle kommunen göra en heltäckande inventering av de enskilda avloppen. En speciell projekttjänst var planerad, men så räckte inte pengarna i budgeten.
Därför kom Torgil Slatte på ett annat sätt att ta sig an problemet. De Ödeshögsbor som vet med sig att deras avlopp kanske inte har den bästa standard och är beredda att göra något åt det kan på så sätt tjäna en hacka.
Miljötekniska kontoret bjuder på tillstånds- och prövningsavgiften på 1 500 kronor.
Dessutom ställer det upp med gratis rådgivning, ett besök på plats för att diskutera lämplig placering och utformning av en avloppsanläggning och sedan även handläggning av själva tillståndet.
Om det nu skulle bli en enorm anstormning, hur hanterar ni det?
-- Det skulle jag välkomna faktiskt. Det skulle även gynna entreprenörerna och ge en massa jobb och andra spin off-effekter, säger Torgil Slatte.
I exempelvis Boxholms kommun har tjänstemännen inte gått lika försiktigt fram gentemot fastighetsägarna och flera fall har gått upp i rätten.
Men så vill inte Torgil Slatte arbeta.
-- De gamla och andra med små resurser måste få tid på sig. Man kan inte klubba dem med ett vite i huvudet rakt upp och ner.
Torgil Slatte hoppas på tips från allmänheten för att hitta fall där personer väntar tills myndigheterna påpekar bristerna innan de gör något åt saken.