– Det stämmer att vi sökt och fått positivt besked om stöd från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, berättar Mattias Johansson, verksamhetschef på Orangegas Sweden AB.
Företaget planerar att bygga upp ett nät av stationer för olika typer av gröna fordonsbränslen i Sverige. Man har i dag tagit över en handfull sådana med fokus på komprimerad biogas (CBG). Tanken är att man så småningom även ska kunna superladda elbilar och tanka vätgas på dessa stationer. Det ska även gå att tanka flytande biogas (LBG) för tyngre fordon. Allt ska vara fossilfritt, inklusive el, gas och vätgas
Flera nya stationer är under projektering, förutom Ödeshög även i Grums, Öland och norr om Stockholm. En första ny station är nyligen invigd i Färjestaden på Öland. Kalmar län ligger bra framme med att satsa på gasinfrastruktur, menar Mattias Johansson, där Borgholm nu är på gång som den sista kommunen där konsumenterna får möjlighet att tanka biogas.
– Vi har inte alla avtal klara så jag kan inte säga så mycket om utformning och placering när det gäller Ödeshög. Vi har just fått besked att vi får stödet, säger Mattias Johansson.
Bidraget är på 725 000 vilket utgör hälften av investeringen.
Mattias Johansson berättar att Orangegas ska bygga upp egen produktion av LBG och CBG i en anläggning i Borås. De nya stora etableringarna drivs av ett ökande behov av flytande biogas. När man ändå bygger kompletterar man med komprimerad gas, elladdare och på sikt även grön vätgas. Många aktörer inom frakt och distribution siktar nu in sig på biogas som möjlig väg att ställa om till fossilfritt. Vid sidan av eldrift
– Den stora utmaningen nu är att få EU att komma ifrån tail-pipe-tänkandet, menar Mattias Johansson.
Om man bara tittar på vad som kommer ut ur bilens avgasrör så kan inte biogas konkurrera med el i miljövänlighet, menar han. Elbilen har ju inte ens någon tail-pipe. Men om man analyserar hela livscykeln får fossilfri gas en helt annan status.
– Vi är inte emot el. Vi satsar även på den. Alla fossilfria bränslen kommer att behövas. Men med ett livscykeltänkande i EU-debatten blir biogasen konkurrenskraftig.
I Nederländerna har Orangegas 80 tankställen. Ytterligare 125 i Tyskland. Just nu sker expansionen i Sverige.
På Ödeshögs kommun har man ingen vetskap om detta projekt. Det finns industrimark bland annat vid Östgötaporten som inte är kommunal.