Friluftsklivet: Staket är också kulturhistoria

Pandemin stoppar många aktiviteter. Men den föder också nya. I Ödeshög fortsätter man förra årets uppfinning Friluftsklivet. I år med fokus på kulturhistoria. Till exempel staket.

Britt-marie Johansson, Maud Konradsson och Rebecka Bäck på en gammal stenbro någonstans i Ödeshögs kommun.

Britt-marie Johansson, Maud Konradsson och Rebecka Bäck på en gammal stenbro någonstans i Ödeshögs kommun.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2021-05-10 09:00

Det kanske inte är något man tänker på. Men Ödeshögs tätort är full av låga smidesstaket, många tillverkade på 60-talet av lokala smidesmästare. Låga järnstaket, gärna målade i olika färg, skulle omgärda egnahemstomten. 

– Att det är särskilt många sådana i Ödeshög uppmärksammades nyligen när länsmuseet och kommunen gjorde kultur- och bebyggelseinventering, berättar samhällsbyggnadschefen Rebecka Bäck.

Så det tog man fasta på när fortsättningen på förra årets idé Friskluftsklivet skulle få en fortsättning.

– Då var temat Agenda 2030 och de globala målen. Nu fokuserar vi på kultur- och bebyggelsehistoria. Det har handlat mycket om naturturism under det gångna året, men det finns också mycket intressant kulturhistoria i vår kommun, säger Britt-marie Johansson som är enhetschef för kultur och fritid.

undefined
Et av många 60-talsstaket i Ödeshög. I Friluftsklivet gäller det att hitta rätt staket.

En karta har tryckts upp i 3 200 ex, och delas i dagarna ut till hushållen. Där finns 30 kulturmiljöpunkter utsatta i två områden i södra delen av kommunen, samt i tätorten. I kartbroschyren, som också kan laddas ner i mobil, finns foton som ska paras ihop med punkterna. Tio av dem gäller de ovan nämnda staketen i tätorten. De andra ligger i Trehörnaområdet, respektive mellan Visjön och Vättern. 

Det är alltså en slags fotoorientering där rätt bild ska paras ihop med rätt plats.

Dessutom har Ödeshögs Skidklubb markerat ut 20 kontroller i skogar och hagar kring Skönatorpet. Varje kontroll har en bokstav som ska fyllas i på respektive numrerad punkt på kartan.

– Det är som orientering fast lite mer lättillgängligt, menar Maud Konradsson i ÖSK. 

undefined
Historikern Kalle Bäck har varit med och hjälpt till med historier om Trehörnas intressanta kulturplatser.

Förra året lämnades 125 resultat in, i år tror de på fler. Punkterna är samlade inom begränsade områden som lämpar sig för cykeltur eller vandring. I Trehörnatrakten har historikern Kalle Bäck varit delaktig i valet av platser. Nära kontrollerna i fotoorienteringen kan man till exempel besöka en avrättningsplats, en luffarsten, en ryslig brottsplats och Sveriges största svartbygge. 

Sina resultat kan man lämna till biblioteket och till Ödeshögs SK och vinna priser. I ÖSK:s del kostar det 50 kronor att delta. Utmaningen pågår hela sommaren fram till sista september.

Britt-marie Johansson hoppas att det ska locka till vidare studier av traktens lokal- och kulturhistoria.

– I kommunens digitala hembygdsbok finns mycket material samlat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!