Fortsatt utredning om gemensam kostenhet

ödeshög2005-05-14 00:00

En gemensam kost-enhet och en kostchef kan bli verklighet i Ödeshög. Arbetsgruppen tror på samordnings-vinster och bättre kvalitet på maten.

Som det är i dag har de som lagar skolmaten och de som lagar maten till äldreomsorgen inget med varandra att göra. Om det ska finnas en gemensam organisation för dem eller inte är en fråga som har stötts och blötts länge.

-- Det har gjorts tre omfattande utredningar under de senaste 15 åren, säger Bertil Andersson, socialchef och sekreterare i den arbetsgrupp som bildats.

Och ännu är inget avgjort. Arbetsgruppen ska fortsätta utreda saken och en extern konsult ska hjälpa till. Det är Marianne Fredriksson, kostchef i Vadstena, som fått förfrågan om uppdraget.

Bland annat ska utredningen titta på möjligheten att anställa en kostchef som ansvarar för organisations- och ledningsfrågor.

-- Från skolans håll känner vi att det skulle behövs en arbetsledare. Som det är i dag är det rektorerna som ansvarar för köket och vi känner att det skulle behövas en expert på området, säger Wolmar Unemo, ordförande i barn- och utbildningsnämnden och medlem i arbetsgruppen.

Förhoppningen är att det ska höja kvalitén på maten samtidigt som kommunen kan spara pengar bland annat genom att planera personal- och inköpsfrågor bättre.

Wolmar Unemo säger att det i nuläget inte är aktuellt med en sammanslagning av köken.

-- Kostchefen från Kinda som var här och pratade såg inga vinster med det. Det är så olika mat man lagar till skolelever och till äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om