Första strejkdagen i Ödeshög blev lugn

Strejkens första dag fick måttliga konsekvenser för Ödeshögsborna.Det mesta verkade flyta på som vanligt.

ödeshög2003-05-27 04:48

-- Strejken har inte så hård effekt på en så pass liten kommun som Ödeshög, anser barn- och utbildningschefen Pär Höckert.

De flesta skolskjutsarna körde som vanligt eftersom endast en kommunalt ansluten chaufför är indragen, resten sköts av lokala entreprenörer. Vissa skolskjutsar mellan Ödeshög och Boet/Stava fick dras in och de drabbade eleverna fick hjälp att komma till skolan genom släktingar, enligt Pär Höckert. Han har inte fått rapporter om att några barn skulle ha uteblivit från skolan.

Skolmaten ersattes med matsäck, något som barnen till och med såg fram emot, enligt en lärare som Pär Höckert hade talat med. Även barnomsorgen tycks ha fungerat bra enligt Pär Höckert.

Asylfamiljernas barn

Vad gäller de asylsökande familjernas barn så har en andra dispensansökan lämnats in för skolskjutsarna från Ödeshög till Boet (det blev avslag på den första). Pär Höckert är inte särskilt optimistisk om att det ska bli en ändrad bedömning, så att barnen får åka skolbuss åt båda hållen, men denna veckan fungerar ändå skolgången för dem.

Detta genom att de har mycket speciella skoldagar med utflykter och annat som, enligt skolledningen, är planerat långt i förväg utan koppling till konflikten. I dag tisdag ska de till exempel besöka hembygdsgården i Ödeshög och dit har de promenadavstånd.

Kan få stanna hemma

Men fortgår strejken så får skolbarnen sannolikt stanna hemma i nästa vecka.

-- Vi tycker att vi borde få dispens för dessa barn och det av två skäl. Det ena är att det är svårt att förklara både för föräld-rarna och barnen varför inte skolbussen kan gå. Det andra är att nästa vecka är sista veckan på terminen så strejken får ändå begränsad effekt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Alf Engholm (kd).

Larm till miljötekniska

I princip ligger allt inom den kommunaltekniska verksamheten och återvinningsstationen nere, berättar förvaltningschef Per Olof Lindelöf. Alla är i strejk utom en person som ansvarar för vatten och avlopp. Dessutom sympatistrejkar en arbetsledare på gatusidan som tillhör SKTF när det gäller arbetsuppgifter inom beredskap och jour.

Alla larm som inträffar utanför ordinarie arbetstid får miljötekniska nämnden ta emot som också får utföra och svara för verksamheten. Ingen inom personalen måste finnas tillgänglig för beredskap på obekväm arbetstid, men om den nås av meddelandena har de rätt ställa upp om det råder speciella omständigheter.

-- Blir det ett stort haveri vad gäller vatten och avlopp går det att beordra skyddsarbete, säger Per Olof Lindelöf.

I övrigt fungerar renhållningen som den ska och körs direkt till Gärstadverket av entreprenören. Det blir däremot inte billigare för kommunen som Corren skrev i fredags utan till och med dyrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om