Hon vill se Huskurage som ny policy

Hur kan man förebygga våld i nära relationer? Solveig Granath i Ödeshög brinner för den frågan och hon har ett förslag.

Solveig Granath (FI) presenterade policyprogrammet Huskurage för Ödeshögs kommunfullmäktige i samband med att hon lämnade in medborgarförslaget.

Solveig Granath (FI) presenterade policyprogrammet Huskurage för Ödeshögs kommunfullmäktige i samband med att hon lämnade in medborgarförslaget.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Ödeshög2021-05-14 14:00

Hon har precis lämnat in ett medborgarförslag till Ödeshögs kommunfullmäktige om att Ödeshögsbostäder tillsammans med lokalpolisen och kommunens tjänstemän ska börja tillämpa policyprogrammet Huskurage så snart som möjligt.

Men vad är Huskurage?

"Huskurage är en policy som antagits av flera kommuner och av många fler fastighetsbolag, såväl kommunala som privata", skriver Solveig i medborgarförslaget.

– 20 kommuner, 59 bostadsbolag och 76 bostadsrättsföreningar har antagit policyn, säger Solveig när vi träffas i åhörarrummet i kommunhuset. Det är ett sätt att förebygga våld i nära relationer och få de boende att bli medvetna om hur de tillsammans kan agera vid misstanke om våld i grannskapet. Resultaten är uppmuntrande och konceptet sprider sig.

I förslaget skriver hon att enligt polisens statistik har 22 personer i Ödeshögs kommun anmält våld i nära relation under 2020. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) menar att mörkertalet är 80 procent. 

– Det betyder att 110 personer drabbats i vår kommun, menar Solveig.

– Men man måste rusta sig väl: med Huskurage kan det bli många fler anmälningar och personer att ta hand om, säger hon.

Ansvarsfördelningen mellan polis, socialtjänst och bostadsbolag måste vara klar. Det konstaterades efter att Södertörns högskola gjorde en studie i hur Huskurage fungerade i Tyresö, Nacka och Värmdö kommuner.

Fullmäktige lyssnade på Solveigs argument och beslutade därefter att skicka förslaget vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!