– Det här känns jättekul. Det var inte så många som trodde på oss i början, men sedan har vi haft ett fint förtroende. Vi har alltid firat vart femte år, det har varit små delmål, säger tillförordnade rektorn Kerstin Karlsson, om vad som varit roligast sedan förskolan startade 1997. Hon har jobbat här i samtliga 25 år.
Jubileet samlade både förskolebarn och föräldrar samt boende i området och tidigare elever. Stationer med aktiviteter avlöstes med underhållning och tal. Likaså invigdes förskolans nya satsning för äldre barn, den pedagogiska omsorgen "Bäcken".
– Några föräldrar som hade barn på "Barntimmar" frågade om Alliansmissionen kunde starta "dagis", så då gjorde vi det.
Missionshuset gjordes om till förskola, vilken nu har nu en utomhuspedagogik, likaså en kristen profil.
Hur påverkar skolans profil verksamheten?
– Alla kan börja här, man behöver inte ha en kristen bakgrund, säger Kerstin.
Elisabeth Nilsson som jobbat på skolan sedan 2009 berättar att det främst är påtagligt med bordsbön och kristna sånger vid högtider.
– Vi är tydliga med att man får välja om man vill be bordsbön. Olika pedagoger gör på olika sätt, alla ber exempelvis inte bordsbön. Vår värdegrund är en kärleksfull atmosfär, barnen ska känna att de är extra värdefulla och att vi bryr oss om varandra. Det är som andra förskolor.
Bäckalyckan är en fristående förskola även om de som alla andra skolor måste följa Skolverkets grundlinjer så uppskattar de sin handlingsfrihet.
– Vi är helt fria och kan bestämma själva. Vi har små grupper och nära relation till familjerna.
Samtidigt ser de att det finns baksidor.
– Nackdelen är att vi är helt styrda av hur många barn som börjar här. Just nu är det bara elva och det är lite för lite, det är på gränsen.
Har något förändrats i verksamheten sedan start?
– Innan 1998 hade vi ingen läroplan, men det har vi nu, säger Elisabeth. Nu är det tydligare styrdokument. Förut behövde vi mer visa för kommunen att vi gjorde det vi skulle.
Vad är det bästa med en liten förskola på landet?
– Använda skogar och hagar i närheten för lek och undervisning. Jag tror att alla mår bra av små grupper och att vistas i naturen.
Kerstin ser tillbaka på de 25 åren på förskolan.
Vad har varit det svåraste under åren?
– Vi är så beroende av barnantalet. Jag hoppas verkligen förskolan kan fortsätta fira vart femte år även framåt.