Det hävdar en förälder till en av eleverna i ett överklagande av barn- och utbildningsnämndens beslut i juni. Beslutet drabbar främst fyra elever som studerar på gymnasier i Strömstad, Ljusdal, Falun och Forsmark.
Besparingarna slår hårt mot elevernas ekonomi, eller rättare sagt deras föräldrars, men har väldigt liten betydelse för kommunens totala budget. Det handlar om besparingar på sammanlagt 13 680 kronor om året för kommunen.
Barn- och utbildningsnämndens beslut innebär sänkta bidrag för elever som har mindre än 120 kilometer enkel färdväg till 1 286 kronor i månaden, en sänkning med 258 kronor. För elever med mer än 120 kilometer enkel färdväg sänktes bidraget till 1 930 kronor i månaden, vilket är en sänkning med 643 kronor i månaden.
- När en familj tar beslut om studier utanför hemorten överväger man självfallet den ekonomiska situationen. Om kommunen då går in och sänker bidraget under pågående utbildning är det risk för att studierna inte kan fullföljas på grund av ekonomin, skriver den klagande.
Föräldern gör en jämförelse med kostnaderna för vård av missbrukare på behandlingshem. Ett dygn på ett behandlingshem i Katrineholm kostar 2 750 kronor per dygn. Detta visar att kostnaderna för eleverna är försvinnande liten i hela den kommunala budgeten.
Av de Ödeshögselever som ska börja i årskurs 3 på gymnasiet är det fyra elever som får det högre beloppet. Det är en besparing på 13 680 kronor per år för dessa fyra elever. Detta motsvarar fem dagar på ett behandlingshem för missbrukare.
En av eleverna studerar i Strömstad. En tur- och retur- resa kostar 920 kronor.
Den klagande föreslår i första hand att inackorderingsbidrag-et sänks med 258 kr för alla elever och det gör ingen större sänkning för de elever som har en längre resväg. Ett andra förslag är att barn- och utbildningsnämnden står för en hemresa i månaden.
Brevskrivaren anser att kommunen bör uppmuntra de elever som vill utbilda sig trots att de måste flytta från hemkommunen vid tämligen låg ålder.