Folkomröstning åter aktuell

En namninsamling för att folkomrösta om flyttningen av kommunkontoret till centrum pågår . Handikapp- och pensionärsrådet reagerar också starkt mot förslaget och anser att frågan inte är tillräckligt utredd.

Någon flyttning av kommunhuset till centrum vill varken Gulli Andersson, Karl-Erik Karlsson, Lisa Karlsson eller Rune Andersson veta av.

Någon flyttning av kommunhuset till centrum vill varken Gulli Andersson, Karl-Erik Karlsson, Lisa Karlsson eller Rune Andersson veta av.

Foto:

ödeshög2003-10-16 06:28

En namninsamling för en folkomröstning har startats på initiativ av en privatperson, Torbjörn Strelin från Hästholmen, med benäget stöd av vänsterpartiet.

-- Kommunen har ju så pass dåligt ekonomiskt ställt, och då blir framför allt skolor och vården drabbade. Någonting måste göras, de pengar som en flyttning skulle kosta kan läggas på annat, säger han.

500 namn finns redan

223 namn räcker för att en folkomröstning ska få genomföras. Det motsvarar fem procent av de röstberättigade i kommunen.

500 namn lär redan finnas, berättar Liselotte Bäckström från vänsterpartiet. Ändå vill de fortsätta två veckor till.

-- Det slår mycket hårdare om vi får sammanlagt tusen namn, säger Torbjörn Strelin som betonar att alla kan skriva på namninsamlingen oavsett om de är för eller emot en flyttning.

Folkomröstningen kan endast vara rådgörande. Det är kommunfullmäktige som slutgiltigt tar ställning till hur dess resultat ska tolkas.

En miljoninvestering

Även handikapp- och pensionärsrådet har i ett möte med kommunen framfört sin kritik. Rådet ifrågasätter om den kommunala ekonomin just nu klarar av den miljoninvestering som flyttningen av kommunkontoret kräver.

-- Det är märkligt. Har man inte pengar så ska man inte göra sådana saker. Det kan jag inte göra med min egen ekonomi, säger Göta Pettersson från handikapp- och pensionärsrådet.

Själv är hon pensionär och bebor ett hus i Trehörna, men om orken skulle tryta vore en lägenhet i Ödeshög ett bra alternativ.

Centralt belägna lägenheter med tillgång till hiss för äldre och rörelsehindrade är numera en bristvara i Ödeshög. Rådet är därför tveksamt till att ytterligare bostäder i centrum görs om till kontorslokaler. Dessutom tror Göta Pettersson att ett centrum är mer levande om det bor människor där.

Fyra lägenheter

För närvarande disponerar komvux och Lärcentra fyra sådana lägenheter, dessutom står en lägenhet tom enligt Sven-Lennart Svensson, vd på Ödeshögsbostäder. Dessa kommer att tas i anspråk om kommunhuset flyttas till centrum.

Handikapp- och pensionärsrådet vill istället att politikerna ska besinna sig och inte forcera fram ett snabbt beslut innan frågan är belyst ur alla aspekter. Att detta är en angelägen fråga för många har hon märkt på olika sätt.

-- Det finns ett väldigt motstånd mot det här bland folk som vill att rådet agerar, säger hon.

Det är inte heller särskilt svårt att hitta Ödeshögsbor som är öppet kritiska till flyttningen av kommunkontoret till centrum. Några av dem är Gulli Andersson, Karl-Erik Karlsson, Lisa Karlsson och Rune Andersson. Alla fyra är pensionärer och brukar diskutera frågan ofta, inte minst när de träffas på konditoriet i Ödeshög på tisdagsförmiddagarna.

-- De kan vara kvar där borta. Jag har inte hört om någon som vill att de ska flytta hit, speciellt nu när det är dåligt med pengar. Men politikerna, de gör väl som de vill ändå, säger Rune Andersson och får medhåll av de andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!