- Självklart är jag nöjd med resultatet. Jag tror vi kommer att tjäna mycket på att vara kvar där vi är, sade Magnus Oscarsson, kd:s gruppledare och en av flyttmotståndarnas värsta förkämpe.
Ödeshögs mest omdiskuterade fråga fick sin lösning igår kväll. Med 22 röster mot 19 antog kommunfullmäktige kd:s förslag med ett tillägg av Charles Eriksson (s), nämligen att undersöka om det går att sälja centrumhusets restaurang- och hotelldel.
Även det beslutet föregicks av en omfattande debatt där återigen argumenten för och emot en flyttning av kommunhuset till centrum ventilerades.
Även kd:s förslag är något modifierat. Det är inte längre aktuellt att inrätta ett medborgarkontor i det ombyggda kommunhuset, enligt Magnus Oscarsson. Samlokaliseringen ska däremot ske så långt det är möjligt.
Genom det här har ett tidigare avgörande i kommunfullmäktige rivits upp.
Kommunfullmäktige beslutade i februari 2002 att flytta kommunkontoret till centrumhuset och därmed samlokalisera de administrativa enheterna.
I går tog kommunfullmäktige åter ställning i den omdiskuterade frågan.
Beslutet innebär att Ödeshögsbostäder får kommunstyrelsens uppdrag att bygga om centrumhuset till kommunhus och att besluta om detaljplaneringen. Det och den därmed genomförda samlokaliseringen anser majoriteten av fullmäktige kommer att leda till att administrationen effektiviseras och besparingsmålen uppfylls.
Kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c) var självfallet inte nöjd med utfallet.
- Det mest beklagliga är att vi inte kan göra de här besparingarna, nu förväntar vi oss att kd tar sitt ansvar och säger vad vi ska göra istället.
Inför beslutet hade tjänstemännen tagit fram siffror på de besparingar som en flytt till Centrumhuset kunnat ge. Det handlar om omkring fyra miljoner kronor, och innebär att nio-tio tjänster ska försvinna och cirka 1,3 miljoner genom förbättrade rutiner för administration och ekonomi.
Enligt kommunchefen Tage Dalteg skulle endast 20 till 25 procent av detta kunna hämtas hem om kd:s förslag genomförs.
Magnus Oscarsson ifrågasatte dessa beräkningar:
- Det är ändå bara mellan tummen och pekfingret.
In i det sista var det oklart hur utfallet skulle bli i fullmäktige.
Nils Orrenius (m) beklagade att man inte hade kunnat komma överens om en huvudinriktning som merparten kunde ställa sig bakom. Därför föresloghan att man skulle avvakta och utreda ett tredje alternativ.
Det förslaget röstades ner. Nu ansåg ändå de flesta att tiden var mogen att avgöra denna fråga som väckt så pass mycket engagemang bland Ödeshögsborna. Många av dem fanns på plats även denna kväll, liksom de gjort tidigare när frågan om kommunhuset varit aktuell.