Fi:s representant lämnar uppdragen

Feministiskt initiativs Baharan Raoufi-Kvist lämnar sina kommunala uppdrag. Michael Ernst (FI) tar över som gruppledare efter henne.

Baharan Raoufi-Kvist lämnar sina uppdrag.

Baharan Raoufi-Kvist lämnar sina uppdrag.

Foto: Susanne Hasselqvist

ÖDESHÖG2019-06-18 07:00

– Jag kommer tillbaka när föräldraledigheten är över, säger Baharan Raoufi-Kvist. Jag är redo till våren igen.

Baharan är ersättare i kommunstyrelsen i Ödeshög och gruppledare för Fi. Hon har nu fått sitt andra barn.

– Det går inte att vara föräldraledig från ett uppdrag, berättar hon, man måste avsäga sig det. Så är det i många kommuner.

– Det politiska engagemanget försvåras för småbarnsföräldrar och det har förstås särskilt drabbat kvinnor. Annars hade det nog ändrats...

Avsägelsen är alltså rent formell. Baharans politiska intresse och engagemang har inte minskat och hon tänker komma tillbaka.

– Så hårt som vi har kämpat! Men just nu vill jag fokusera på familjen.

Frågan om förtroendevaldas rätt att vara föräldralediga har diskuterats i riksdagen vid flera tillfällen och även inom partierna finns olika uppfattningar. Riksdagsledamöter har haft möjlighet att vara föräldralediga sedan nittiotalet, men för kommunpolitiker finns ingenting motsvarande. Därför har kommuner, landsting och regioner ibland skapat olika egna lösningar, men det är inte ovanligt att den förtroendevalda måste säga upp sig från sitt uppdrag.

För kommunal- och landstingsråd gäller nya regler i 2017 års kommunallag. Lokala regler kan antas av fullmäktige om hur ledande politiker kan vara borta från sitt uppdrag för att vara föräldralediga eller när de drabbats av sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!