I två år har eleverna i klass 9 A närstuderat verkstadsföretaget Hallins i Ödeshög. I synnerhet har de bekantat sig med en speciell lyftutrustning för tunga föremål som företaget utvecklat.
-- Vi har fått följa från början till slut hur en lyftare tillverkas, berättar Henrik Svärd.
Just en sådan finns även i Lysingskolans matsal, så eleverna har haft goda möjligheter att se hur den fungerar i praktiken också.
Eleverna har fått välja mellan olika inriktningar och sätt att spegla företagets verksamhet. De har bland annat fått göra en hemsida om lyftutrustningar, produktbroschyrer, både på svenska och översatt till andra språk, filma och intervjua de anställda om deras jobb och delta i en industrimässa.
Allt detta ska sammanställas till en utställning som visas i Riddarsalen på måndag. Dit är både övriga elever på Lysing-skolan och skolfolk från östgötakommunerna inbjudna.
Projektet ingår i den större satsningen skola/näringsliv och har varit en del av elevernas undervisning inom SO och NO. Syftet är att skolan och näringslivet ska mötas.
-- Vi vill öppna dörrarna och visa ungdomarna hur det ser ut utanför skolans väggar. Vi är inte där än men på god väg, säger projektledaren Kalle Ek från Ödeshögs företagarcentrum.
Projektet har också stött på blindskär, som han uttrycker det.
-- Eleverna i skolan är vana vid att någon vuxen talar om vad de ska göra. När de kommit till företaget har det krävts egna initiativ av dem, säger han.
Henrik Svärd tycker ändå att samarbetet har fungerat bra, att de har fått inblick i hur ett företag fungerar och att de som elever kunnat göra något vettigt av det hela.
Frågan om någon av eleverna själva kan tänka sig att arbeta på Hallins besvaras först med ett samfällt nej. Varför de tycker så har de svårare att motivera. Men Emmelie Thörn säger efter lite tvekan att fabriksjobbet verkar vara tråkigt. Henrik Svärd skulle dock kunna tänka sig att jobba på Hallins.
-- Ett industrijobb är väl bättre än inget alls. Men då skulle jag helst vilja syssla med marknadsföring.
-- Det har varit givande på många sätt att ha kontakt med skolan. Det var väldigt trevande i starten, men sedan nådde vi ökad förståelse för varandra, säger Christer Hallin, en av företagets delägare.
Han tycker att det varit stimulerande för personalen -- även om det stundvis varit krävande.
-- Det innebar mycket mer jobb och resurser än vad vi trodde från början, säger han och håller med Kalle Ek att eleverna verkar vara alltför vana att bli styrda istället för att arbeta mer självständigt.
Han tycker förtaget har lyckats visa att verkstadstindustrin innehåller många olika typer av jobb, allt från kontrollant till operatör och att hålla i internationella kontakter. Trots detta tror han att eleverna fortfarande har en rätt så ytlig bild av verksamheten vilket kan vara en förklaring till att få av dem skulle kunna tänka sig att arbeta där.
-- I deras ögon kanske BT ter sig som en intressantare arbetsplats eftersom de inte har hela bilden klar för sig, tror han.
Att dra lärdom av elevernas egna erfarenheter skulle kunna vara en angelägen del i en fortsättning av projektet skola/näringsliv.
-- Det är en viktig slutsats och lärdom att dra av detta. Projektupplägget kommer säkert att bli helt annorlunda nästa gång, säger Christer Hallin.