Fick fria händer att forma filmer om Tåkern

Ansvariga på Tåkern naturum fick välja innehållet i 16 nya filmer till Utbildningsradion. Dessa ska nu sändas på tv.

"Det här var en sådan möjlighet, det kan öppna dörrar för att folk att förstå och få insikt i hur naturen fungerar. Men även kunna beröra ämnen som annars kanske är svåra att få in i naturvägledningen, säger Jenny Carlsson. Från vänster: Sofie Hellman, Jenny Carlsson och Hanna Hederberg

"Det här var en sådan möjlighet, det kan öppna dörrar för att folk att förstå och få insikt i hur naturen fungerar. Men även kunna beröra ämnen som annars kanske är svåra att få in i naturvägledningen, säger Jenny Carlsson. Från vänster: Sofie Hellman, Jenny Carlsson och Hanna Hederberg

Foto: Lovisa Lindstrand

ödeshög2022-01-31 19:00

– Vi hoppas att filmerna kan vara inspirerande och att människor kan hitta hit under olika tider på året. Vi pratar inte bara fåglar, det finns så mycket mer, säger Jenny Carlsson, föreståndare på naturum Tåkern.

Förra året blev Tåkerns naturum tillfrågat av Utbildningsradion att göra ett antal informationsfilmer om Tåkerns naturliv. De på naturum skulle själva få bestämma ämnen och längden på filmerna.

undefined
Jenny Carlsson, Hanna Hederberg och Sofie Hellman sitter framför ett av de stora fönstren på Tåkerns naturum som vetter ut mot fågelsjön. De berättar om de sexton filmepisoder som nu kommer visas på UR och kunskapskanalen den 1 och 13 februari.

– Vi sa ja direkt, säger naturum-värd Hanna Hederberg. Vi ville göra många och korta filmer som också skulle kunna användas för undervisning, både här och i skolan.

Hur valde ni ämnen?

– Vad är det viktigaste, vad vill vi få fram? Vi ville ha lite olika ingångar och nivåer, några enklare och några lite djupare. Vi ville få med vår närmiljö, hållbarhetsperspektivet och budskapet om mångfald, beskriver Hanna.

undefined
Bild från UR-inspelningen på naturum Tåkern.

– Det här var en sådan möjlighet, det kan öppna dörrar för folk att förstå och få insikt i hur naturen fungerar. Men det kan även beröra ämnen som annars kanske är svåra att få in i naturvägledningen, säger Jenny.

I 16 separata avsnitt berättar experter, på ett pedagogiskt och spännande sätt om naturen kring Tåkern, exempelvis "Livat så in i vassen", "Att rymma från ett kloster" och "Tåkern – storflygplats för fåglar".

– Det handlar mycket om att paketera olika områden, så det blir mer tillgängligt och spännande, säger Jenny.

undefined
Naturum Tåkerns verksamhet handlar mycket om att föra allmänheten närmare naturen. De har ett statligt uppdrag, där de bland annat ska förmedla kunskap om naturen och inspirera till att uppleva naturen. Prioriterade målgrupper är de, som för vilka naturen är relativt okänd, exempelvis barn och unga samt i undervisningssyfte. (Länsstyrelsen)

I en av filmerna berättar naturum-värd Sofie Hellman om att bli "fågelskådare på fem minuter".

– Vi tycker att fågelskådning ska vara för alla, inte bara för den med den dyraste kameran eller kikaren. Vi försöker öppna upp de rum som annars kanske är ganska stängda.

– Att väcka ett intresse är så kul, som när det kommer små barn hit. De vill låna kikare och kan ha en liten fågelbok med sig där de kryssar i vilka fåglar de har sett. Mammor och pappor kan få bända bort dem från fönstren.

undefined
Bild från UR-inspelningen när Naturumsvärd Malin Granlund Feldt förbereder sig inför en av filmerna som ska spelas in på Tåkern naturum.
undefined
"Att väcka ett intresse är så kul, som när det kommer små barn hit. De vill låna en kikare och har en liten fågelbok där de vill kryssa vilka fåglar de sett. Mammor och pappor får bända bort dem från fönstren sedan", säger Sofie Hellman som står bredvid Jenny Carlsson framför ett av fönstren på naturum Tåkern. .

Sofie konstaterar att fåglar får det stora fokuset vid sjön, men att det kan vara en ingång till andra frågor.

– Fåglar är jätteintressanta organismer när man tittar på klimatförändringar eller våtmarker. De flyttar från södra Afrika, upp till norra Sverige och behöver flera stopp på vägen i våtmarker som Tåkern. Hur påverkas de om våtmarker försvinner? Om man får en relation till naturen, förstår man också att man måste vara rädd om den.

Filmen visas den 1 och 13 februari på Kunskapskanalen och kommer även att finnas tillgängliga på UR play.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!