Färre vaccinationer efter mjältbrandsutbrottet

Fyra år efter mjältbrandsutbrottet vid Omberg meddelar Jordbruksverket att man sänker kraven på vaccination av djur.

2016 dog omkring 15 djur i mjältbrand vid området runt och på Omberg.

2016 dog omkring 15 djur i mjältbrand vid området runt och på Omberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ödeshög2020-05-02 15:00

Sommaren 2016 drabbades djur på och runt Omberg av det första mjältbrandsutbrottet i Östergötlands län på drygt 70 år i Sverige. Utbrottet ledde till att omkring 15 djur dog. Värst drabbade var nötkreatur och får, som är känsligare mot infektionssjukdomen. Däremot är den väldigt ovanlig hos människor.

– Om får och nötkreatur smittas så dör de direkt, knall fall, utan att man har sett att dom är sjuka, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Till följd av utbrottet bestämde Jordbruksverket, i samråd med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), om obligatorisk vaccinering av djur i området, vilket betalades av staten. Men då inga nya mjältbrandsfall rapporterats sedan augusti 2016 sänks nu kraven på obligatorisk vaccination till endast Omberg.

– Sedan 2016 har vi årligen vaccinerat runt 3 200 djur, i år räknar vi med 400-500 djur, säger Fontel.

Anledningen till att man inte helt kan avsluta den obligatoriska vaccinationen är att man inte hittat smittkällan till utbrottet.

– Varför de första djuren blev smittade har vi inte kommit fram till, det kan finnas flera anledningar. Om man tidigare har begravt djur som dött i mjältbrand i fuktig jord så kan mjältbranden leva vidare i åtminstone 70 år, vilket kan vara en anledning till utbrottet på Omberg. Mjältbrandssporer kan överleva djupt i marken och kommer fram under grävarbete - då kan dammet transportera smittan så att djur andas in det, eller fastna i gräset som de äter.

Karta: Omberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!