Firman finns i Åryd i Ödeshög. Just nu jobbar far och son tillsammans i Stora Åby. Den gamla slöjdvillan fick ny färg förra året och då upptäckte ägarna Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg att några av stockarna i det timrade uthuset var i dåligt skick.
Byggnadsantikvarien som var engagerad i måleriet och valet av färgnyans tyckte att de kunde söka bidrag även för det.
Varför de nedre stockarna på en sida var sämre än i de andra är oklart. Täta buskar intill väggen som dragit fukt, är Hasses teori.
I sommar har han och Rasmus hållit på att renovera väggen, plus syllen under förrådsdörren samt lite golvplankor där innanför.
Stolt Bygg i Åryd var tidigare en vanlig liten byggfirma, men med tiden har det blivit mer och mer timmerarbete, oftast i form av reparationer och byggnadsvård.
– Det är ett ökat intresse för byggnadsvård, märker Hasse och hänvisar även till en butik i Väderstad som fått ett uppsving.
Han tycker att det blir betydligt roligare att rädda gamla byggnader, än att bygga nytt.
– Det blir mer hantverksmässigt, och många fastighetsägare är måna om sina gamla hus, trots att det blir mycket arbetstid som kostar, säger han.
Förr i världen var priset på arbete lågt, arbetet skedde för hand och et fanns gott om billig arbetskraft. Kostnaden för materialet kunde vara desto större.
Även sonen Rasmus som är utbildad svetsare är nöjd med yrkesbytet. Han lär av sin far som gått flera kurser i timmerarbete.
Husägaren Ulla-Karin Hellsten vill få Hasse att hålla i kurser själv, hon tror att det finns ett sug efter hantverkskunskap. Hon har själv hållit i många kurser, bland annat i slöjdvillan, fast då i betydligt mjukare tekniker.
Navare, bandkniv, skrädyxa och knutyxa. Det är de verktyg som en timmerman behöver.
– Hade 1800-talets timmerman haft tillgång till elverktyg hade han nog använt dem också, skämtar Hasse.
Timret kommer från trakten. Hasse har ett sågverk där stockarna sågas till på sidorna och undertill. Den övre sidan barkas av för hand med bandkniven och formas till en jämn konvex yta. Undersidan gröps ur med motorsåg och skrädyxa. Mellan stockarna tätas med lindrev. Förr använde man ofta mossa för att täta. För att fixera stockarna på varandra navar man (borrar) och slår i dymlingar (pluggar).
– Fast det går inte när man byter ut bjälkar. Då kommer man inte åt utan får använda annan metod.