Claes Laurent minns när han var här förr med sina fågelskådande vänner. Han fick stanna kvar i rullstolen på bryggan och titta in i vassen. Sedan ropade kompisarna i tornet ovanför ut vad de såg flyga förbi. Nu kan han ta sig upp för den nya rampen alldeles själv. Därifrån kan han skåda den bruna kärrhöken som han numera kan skilja från den blå och dessutom könsbestämma. Trots det vill han inte kalla sig för fågelskådare.
-- Jag har visst naturintresse. Jag var med i scouterna innan jag blev handikappad.
Inte bara Claes Laurent såg fåglar vid Tåkern denna söndag. Omkring 500 personer hade sökt sig till Tåkerns besökscentrum vid Glänås. Det var Fågelskådarnas dag, och samtidigt passade länsstyrelsen på att inviga den nya handikappanpassade besöksanläggningen.
Förutom rampen bredvid fågeltornet är en led på cirka 500 meter tillgänglig för handikappade, barnvagnar och andra som kan ha svårt att komma fram, hälften är grusad och den andra hälften försedd med ramp. Strandvägen kommer den att kallas, benämnd efter länsstyrelsens praktiske samordnare Kenneth Strand.
"Alla" var där. En stor grupp från Ödeshögs äldreboenden och andra som kunde testa tillgängligheten i praktiken. Länsstyrelsens naturguider som höll i rundturer vid inte mindre än sex tillfällen, dessutom pågick ringmärkning från arla morgonstund. Sven-Erik Fransson, den biologilärare som en gång för över 40 år sedan satte igång det ursprungliga fågeltornsbygget. Och landshövdingen Björn Eriksson, naturligtvis, som denna dag hade lockat hit barn- och familjeministern Berit Andnor.
-- Jag har just gått med på en rundtur och fått se min första skäggmes och ett pungmesbo. Det som är vardag för er är en otrolig upplevelse för mig, och dessutom är det tillgängligt för alla, sade hon vid invigningen.
Den handikappanpassade anläggningen passar extra bra att invida i år. 2003 är nämligen EU:s handikappår där temat för Sverige är mänskliga rättigheter. 17 naturreservat är numera handikappanpassade i Östergötland, och Berit Andnor ser länet som ett föredöme från den synpunkten.
Landshövdingen prisade de naturguidningar som sker vid Tåkern och andra naturreservat i länet. De senaste tre åren har det satsats ordentligt tack vare de medel ur EU:s strukturfonder. Nästa år är de pengarna slut, och ännu är det inte klart om det kan bli mer EU-medel. Björn Eriksson passade på att förhöra sig hos Berit Andnor om det fanns möjlighet att få medel ur allmänna arvsfonden men fick ännu inget svar på detta.
Dan Nilsson, samordnare på länsstyrelsen kunde se fler sätt att utveckla guideverksamheten så att den når ut till ännu fler. Han vill öka integrationen genom att vända sig till invandrare och göra speciella satsningar på döva och blinda.
Ödeshögs socialchef Bengt Andersson passade också på att propagera för ett projekt i projektet, som han kallade det. Han välkomnar alla handikappgrupper till Ödeshög. I samband med helgbesök vid fågeltornet kan de handikappade övernatta på Måsen, ett upplevelsecentrum för funktionshindrade personer. Hjälp med transporter, dietkost, beställning av fikakorg och annat skulle kommunen också kunna bistå med.