Naturum vid Tåkern invigdes i maj 2012 som en plats för upptäckarglädje och upplevelser. Mest känt är att man kan spana på fåglarna som passerar på sin väg till och från andra boplatser.
Vad en del inte vet är att hela miljön är full av händelser som är värda att titta på, både för små och stora upptäckare.
Vi slår följe med Jenny Carlsson, föreståndare för Naturum, under en vandring runt Prinsessan Estelles sagostig.
– Här finns mycket för den som bryr sig om naturen och är sugen på att lära sig mer, säger hon. Vuxna behöver inte kunna något själva för att ta sig runt med barnen och undersöka tillsammans. Hittar ni något, ta en bild, gå hem och googla och gör det som en undersökning.
– En av våra favoritaktiviteter här vid Tåkern i sommar är håvningen. Många kommer hit och tänker att det är fåglarna man ska kolla på, men egentligen är det allt som händer under ytan.
Jenny sänker ned en liten bricka i plast och tar upp smådjur som rör sig i den grunda strandkanten. Hon undersöker vad som följt med.
– Större dammsnäcka, den gillar leriga miljöer. Och här är det nattsländelarver. De bygger bo av det de hittar, berättar Jenny. Beroende på vilket sätt de bygger husen blir de också olika arter som nattsländor. De är som vi människor, vi bygger hus på olika sätt och gillar olika saker. De här larverna bor här i vattnet i ett–två år.
Hon fortsätter entusiastiskt:
– Tänk att göra en utmaning med barnen, som att "nu ska vi gå ut i naturen och hitta det minsta som rör sig". Man kan ta med sig mobilen och förstoringsglas. Om man hittar en myra kan man lära sig att en liten, liten myra kan bära otroligt mycket.
– När vi håvar pratar vi ofta om att det är de här små krypen under ytan som gör att fåglarna vill komma hit, för det är en perfekt näringsrik sjö och den är så grund att solen når ända ned till botten. Här finns en massa olika gömställen för insekterna och det gör att om man är en insektsätande fågel är det här paradiset, säger hon och håvar upp en ny fågelmiddag på brickan.
Ladusvalorna sveper lågflygande förbi oss över strandängarna med öppen mun och låter insekterna flyga in i gapet.
Vi följer tipspromenaden längs en spång ut i vassen. Här finns norra Europas största vassbälte. Det prasslar i stråna, det är en märklig känsla att vara helt omgiven och dold här. Fåglar kikar fram och försvinner igen.
– Vi kallar det för "Sveriges mangroveträsk", säger Jenny. Här trivs många arter i de olika bomiljöerna. Det är fint att gå i vassen, det blir lite som en djungelexpedition.
– Skäggmesarna i september är bäst, tycker hon och avslöjar sin personliga favorit. Det är jättelätt att få syn på dem i vassen. Under månaden kan det vara 30 000 nyfikna fåglar här, de kan vara så nära att de sitter på ledstängerna. De är så exotiska, det känns inte som om man är i Sverige.
Tåkern är skäggmesens huvudtillhåll i Sverige. Den samsas här med många andra fågelarter och, som sagt, en massa andra djur.
Bra att veta: Man får ta med sig hund i koppel hit, men runt Tåkern finns det också 800 betande kor som vårdar strandängarna. De kan reagera på hundar, så det är viktigt att hålla sin hund under ständig uppsikt.
Naturlekplatsen vid entrén är ny sedan 2019. Där går det att grilla och ha picknick medan barnen leker. Det finns gott om bord och bänkar.
Intill bilparkeringen finns rena och uppvärmda toaletter.