Kalle Bäck tog plats i fullmäktige första gången 1970. Då blev han med sin ålder 21 år Sveriges yngsta fullmäktigeledamot. Det skapade tidningsrubriker i både lokalpress och riksmedia.
Efter att Ödeshög fått en ny majoritet med M, C och S, är han vald till ordförande i samma fullmäktige, ett uppdrag han värjde sig lite emot från början av tidsskäl. Det var snarare sakfrågor som gjorde att han ville engagera sig politiskt igen. En av dem rör bostadsprojektet Sväm. Tanken var att det skulle ge naturnära bostadstomter som åtminstone fågelvägen ligger nära Vättern.
– Jag tyckte och tycker att det är ett misslyckat projekt som bara kommer att kosta massa pengar. Den nya majoriteten har lagt det på is. Det är bara berg i området och man måste spränga sig fram varenda sträckmeter för avlopp och vatten. Dessutom är det inget attraktivt område, du kommer inte ned till sjön och från en del av tomterna ser du inte ens sjön, trots att det är så nära.
En annan fråga som lockat honom tillbaka till politiken rör de organisatoriska förändringarna i nämnderna som påbörjats i Ödeshögs kommun. Under den gångna mandatperioden lades kultur- fritidsnämnden ned. Sedan kom ett liknande förslag från förra majoriteten med KD i spetsen att avskaffa även barn- och utbildningsnämnden.
– Det var till och med förslag på att kommunfullmäktiges ledamöter skulle minskas i antal och att man kanske skulle gå över till Ydremodellen där man bara har kommunstyrelse och utskott. Det blir en ohygglig maktkoncentration. För att komma in i det utskottet måste du sitta i kommunstyrelsen så då kan man inte ta någon som är specialintresserad av skolan.
Organisationsförslaget är nu stoppat. Däremot är kultur- och fritidsnämnden placerad under stadsbyggnadsnämnden och det finns inga planer på att starta den på nytt. Bäck tror att sådana idéer kommer av att vissa partier har svårt att hitta ledamöter.
– Men vi har sett i så många sammanhang där man slår samman saker att det blir en nedåtgående spiral. Det blir ännu svårare att engagera folk. Så har det varit i fackföreningsrörelsen, idrottsrörelsen och så vidare.
Som författare och flitigt anlitad föreläsare i landsbygdshistoria har det varit svårt att få tiden att räcka till. Därför tackade han nej först till ordförandeposten. Men när M nådde sådan framgång och fördubblade sina mandat från fyra till åtta var det bara att ställa upp. Historia som är hans största intresse märks även på fullmäktige. Varje möte startas med en anekdot, exempelvis om sockensjälvstyret och hur det var i fullmäktige förr.
– Det är fortfarande en väldigt god atmosfär, det är inga personangrepp även om debatttonen kan vara hård ibland.
Däremot önskar han att fler gick upp i talarstolen. Efter att kommunen börjat jobba efter målstyrning i stället för detaljstyrning som förr så har debatten tystna något.
– Förr skulle varenda utskänkningstillstånd upp i fullmäktige, varenda gatstump skulle fullmäktige sätta namn på. Det gjorde att det blev mer debatt än i dag. Men det är en av de saker jag skulle vilja få igång. Det blir större frågor som diskuteras i dag och ofta grupp- och nämndordförande som yttrar sig.
En idé han har är att avsätta olika teamen för sammanträdena, exempelvis framtidsfrågor som hur man ska öka antalet invånare i kommunen.
– Då kan alla partier göra en inledning och så blir det en diskussion. Eller så kan det handla om äldrevården. Likaså skulle man kunna ha ett inslag någon gång per år med fullmäktigeledamöternas frågestund där kan man kan ta upp vilka frågor som helst.
– Steget att göra en interpellation eller en enkel fråga är kanske för enskilda ledamöter lite för stort. Sedan har man ju rätt att sitta i fullmäktige utan att yttra sig så man ska inte tvinga någon. Men man kan ta bort lite av de där barriärerna.
En annan barriär tror han att talarstolen kan vara. Därför är den nu nedflyttad närmare församlingen och presidiet. Dessutom har den tidigare lite högtravande hälsningsfrasen till "ordförande, ledamöter, åhörare och press" slopats.
– Många tycker det är bra. Flera sade att de tyckte det var jobbigt att gå igenom hela salen och ställa sig så högt upp på podiet och titta ut över församlingen. En del sa att de tänkte mer på ramsan än vad de egentligen ska säga. Så nu är de jag som hälsar alla välkomna så kan de bara hälsa på mig och sedan inleda.