Gruvan innehåller sällsynta jordartsmetaller som till merparten numera utvinns i Kina. Priserna stiger och Kina har visat tecken på att strypa tillgången. Därför är andra fyndigheter viktiga att finna. Norra Kärr är den största fyndigheten i Europa, bortsett från Grönland, och den fjärde största i världen.
När upptäcktes fyndigheten?
Redan 1906 av geologer från SGU (Sveriges geologiska undersökningar). Boliden gjorde undersökningar på 1940- och 1970-talet på jakt efter fältspat, zirkonium och hafnium. En mindre provbrytning skedde omkring 1949.
Vad är sällsynta jordartsmetaller?
Det är en sammanfattande benämning på metallerna i periodiska systemets grupp 3, skandium, yttrium och lantan och de fjorton lantaniderna. Bland de brytvärda metallerna i Norra Kärr finns dysprosium, neodym, terbium, yttrium och zirkoniumoxid.
Varför är de intressanta att utvinna?
De har bland annat magnetiska och ljusledande egenskaper och används vid tillverkning av bilar, mobiltelefoner, datorer, vindkraftverk med mera. Behovet har visat sig bli allt större, men tekniken att utvinna dem är inte färdigutvecklad för fyndigheten i Norra Kärr.
Hur kom företaget Tasman metals in i bilden?
Det kanadensiska gruvbolaget med svenskt dotterbolag bildades 2009 och startade då med att undersöka området Norra Kärr.Gruvbolaget fick undersökningstillstånd av Bergsstaten.
Vad är en bearbetningskoncession?
Den ger ensamrätt till fyndigheten i 25 år och är ett krav för att senare få bryta fyndigheten. I våras fick bolaget Bergsstatens ja till bearbetningskoncession, men tillståndet är överklagat.
Har Tasman rätt att provspränga i dag?
Ja, i somras gav miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Östergötland tillstånd att genomföra provsprängningar för att kunna bryta 200 kubikmeter berg. Det överklagades men Tasman har ändå rätt att börja spränga när bolaget anser sig behöva. Det kallas verkställighetsförordnande.
Vad är nästa steg?
Bolaget arbetar vidare med de tekniska och finansiella frågorna och hoppas starta samrådsprocessen 2014.
När kommer avgörandet?
Sista stora steget före brytning är att få tillstånd enligt miljöbalken. Då krävs en omfattande miljökonsekvensbeskrivning och många utredningar om den teknik som ska användas. Lokaliseringsutredningen är också en del som visar var olika verksamheter ska ligga. Även bygglov behövs. Byggstart beräknas till 2017.
Hur stor blir gruvan?
Området för gruvan och sandmagasinet motsvarar preliminärt två till tre golfbanor.
Hur många arbetstillfällen?
Gruvbolaget räknar med att det blir cirka 250 personer direkt anställda och kanske 300 till 400 ytterligare arbeten med anknytning till gruvan och upp till 2 000 jobb under byggskedet.
Finns kritik mot gruvan?
Miljöorganisationer som Aktionsgrupp Rädda Vättern och Naturskyddsföreningen följer frågan noga. Det har hållits många manifestationer och demonstrationer. Det har också hållits en mängd möten i byalag och andra lokala sammanhang.