Mötesplatsen för intervjun känns självklar. Vid ena foten av Omberg. Med utsikt över Hästholmen och Vättern sitter vi vid en av grillplatserna intill det lätt sluttande berget Omberg.
Sju konstnärer som tillsammans var med om att starta en av de första konstrundorna i Östergötland.
Första året var de tolv utställare. I år är de sammanlagt 22 kulturarbetare som man kan besöka under konst och kultrundan runt Omberg den 14-17 maj.
I början på 1990-talet startades föreningen Ombergsbygdens kulturarbetarförening.
– Ursprunget var att få fart på en olika kulturarbetare, säger Karin Langhart.
– Egentligen är det Christer Elderuds och Correns fel att konstrundan startade. Det var Christer som föreslog att vi borde göra en konstrunda här. Corren hjälpte oss också med marknadsföringen de första åren, berättar Gebbe Björkman.
– Konstrundan blev en succé från starten. Att så många skulle komma hade man inte väntat sig. Maten på de olika matställena i området tog slut, berättar Lasse Frisk.
Numer har alla restauranger och fik extra öppet dagarna kring Konst runt Omberg.
– Det här har gjort att hela bygden öppnat sig och upptäcks av fler och fler. Många hade tidigare bara besökt berget, säger Sören Brynielsson.
Rundan kring Omberg är etablerad. Föreningen håller fast vid att behålla sina regler som de haft sedan starten.
– Det är viktigt att understryka att vi alla som deltar i konstrundan är kulturarbetare, säger Vivian Mansfield.
För att få delta i Konst runt Omberg ska man först och främst vara medlem i föreningen Omkultur. Man ska ha en adekvat utbildning, och haft jurybedömd, eller recenserad utställning. Ett ytterligare krav är att man ska bo i Ombergsbygden.
– Vi upplever att publiken stödjer att vi är en Konstrunda med hög kvalité, säger Gebbe Björkman.
Nu kallar man rundan för konst och kulturrunda eftersom flera musiker också deltar.
– Vi har flera evenemang invävda i årets program. På så sätt kan även andra presentera sina konst och kulturyttringar. Som musiker exempelvis, säger Ulla-Karin Hellsten.
Det som en gång startade för att konstnärerna åtminstone en gång per år skulle öppna sin ateljé. Har utvecklats till att fler och fler konstnärer flyttat till Ödeshög. Det har också gjort att de flesta har sina ateljéer öppna året runt.
– Nu är det konstrundor på flera orter i länet och konkurrensen är stenhård, men vi håller en jämn tillströmning år efter år, säger Jeanette Bennich.
– Framförallt är det viktiga att man möter sin publik. Det blir ofta en dialog som känns extra rolig, säger Lasse Frisk.