En återställd hamn till båtsäsongen prioriteras

Charles Eriksson (s) får inte igenom ett krav på en opartisk undersökning av orsakerna till stormskadorna i Hästholmens hamn 14 januari.Det har setts som angelägnare att få skadorna reparerade till starten på båtsäsongen.

Foto:

ödeshög2007-04-16 00:00

Charles Eriksson ifrågasatte allmänt i kommunfullmäktige på marssammanträdet om hamnpiren verkligen byggts på rätt sätt när förstörelsen blev så stor så kort tid efter att garantitiden gått ut. Eriksson tyckte då att hamnbolagets ordförande Stellan Åberg gav en bra redogörelse för den uppkomna situationen.

- Men efter det mötet började folk ringa till mig och föra fram kritiska synpunkter på bygget, även människor med fackkunskaper, säger Charles Eriksson.

Vill ha oberoende analys

I en skrivelse till kommunen daterad 30 mars begärde Eriksson därför att kommunen omedelbart anlitar ett opartiskt och i branschen kunnigt företag som gör en oberoende analys för att se om skadorna på piren har åstadkommits på grund av byggfusk eller att piren har en dålig konstruktion.

Eriksson lämnade in sin skrivelse på fredagen, redan på måndagen i påföljande vecka behandlades den i kommunstyrelsens arbetsutskott, men det var samma dag, 2 april, som reparationsarbetena påbörjades. Arbetsutskottets enda beslut var att lämna över skrivelsen till hamnbolaget för kännedom.

- Vi har fullt förtroende för hör hamnbolaget hanterar det här, säger kommunalrådet Magnus Oscarsson (kd).

Du delar inte misstanken om att det kan ha förekommit byggfusk?

- Nej, det är ett seriöst företag som utfört arbetena och arbetena är kontrollerade i efterhand. Vi måste se framåt nu, svarar Magnus Oscarsson.

Stellan Åberg har ännu inte sett skrivelsen men har via kommunchefen fått höra att den finns. Kravet på en opartisk utredning kommer enligt Åberg för sent, nu går det överhuvudtaget inte att se de ursprungliga skadorna och fullt fokus råder på att få en hamnen användbar igen tills båtsäsongen startar.

Kraftigare version nu

Hamnpiren byggs om så att den blir betydligt kraftigare än förut för att förhindra en upprepning av det som skedde när Per drog fram.

- Vi har jobbat mycket med det här och ser ingen ytterligare orsak att gräva mer i det förflutna. Den konstruktion som använts är den som använts för hamnar och pirar på flera andra håll i Vättern.

Stellan Åberg menar att det var ytterst extrema väderförhållanden, både vad gäller vindstyrka och vindriktning, som orsakade skadorna. Det är klart att det rådde orkanförhållanden, men Åberg gissar på grundval av ögonvittnesskildringar och skador materiellt och i naturen att det också drog fram en tromb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om