I sporthallen i Ödeshög råder full aktivitet. Tjejerna i Ödeshög IK F10 gör sig redo för fotbollsträning. På plats finns även eldsjälen Elin Berntsson, som är en av lagets ledare.
– Min bonusdotter spelar i laget, så jag var engagerad förälder redan tidigare, men förra året blev jag ledare, berättar Elin.
När hon följde bonusdottern märkte hon att det var mycket fokus på själva fotbollen och träningen, men inte lika mycket på gemenskap. Det var då hon klev in i laget på riktigt.
– Jag tänkte att nu måste jag göra något. Det ska vara roligt att vara här, säger Elin med ett leende.
Elin är född i Stockholm och uppvuxen i Borensberg. Nu har hon bott här i Ödeshög i nio år. Fotbollsintresset har hon med sig sedan barnsben. Som 17-åring blev hon gruppledare för Korpen.
– Jag har nog spelat fotboll så länge jag kan minnas. För mig har det aldrig riktigt handlat om att vinna, utan det är känslan av tillhörighet som varit viktig för mig. Jag har alltid sökt mig till den här gemenskapen.
Det märks tydligt att Elin brinner för att få tjejerna i laget att må bra, både på och utanför planen. Av föräldrar i laget beskrivs hon som en förebild för spelarna. Tjejerna i laget är 13 till 14 år gamla, en tid då känslorna ligger lite utanpå, menar Elin.
– Jag tror att det handlar om att jag är lite yngre. Jag är 30, och de ser mig nog inte som en förälder på det sättet, utan kanske mer som någon som finns och lyssnar. Jag tror att det är viktigt att man som ledare är prestigelös och lyhörd. Tonårstiden kan vara tuff, och då är det viktigt att vara inkännande.
Vad är roligast i din roll som ledare?
– Att se glädjen hos tjejerna. Det är mycket jobb, men man får tillbaka så mycket när man ser att de har roligt. Fotbollen ska inte bara handla om att vinna, utan det ska vara en rolig tillställning för alla.
För Elin är det viktigt att laget träffas även utanför planen, för att jobba på lagkänslan. Förra året spelade de julklappsspelet hemma hos Elin, något de kommer göra även i år. Det är viktigt att kunna se förbi tävlingsfokuset och jobba på gemenskapen, menar hon.
– Vi ska satsa mer på sådana aktiviteter. Vi har även åkt på några fotbollsmatcher och haft pizzakväll. Att vi umgås utanför träningarna öppnar dörrar för möjligheten att träffa nya kompisar som man kanske inte hade fått i skolan, det är här vi bygger upp vårt lag.
Upplever du som ledare att det finns några utmaningar?
– Jag skulle säga att tjejerna är i en utmanande ålder. Det är ett rätt hårt klimat när man är 13. Det är många intryck och man ska hitta sig själv samtidigt som man vill prestera. Sedan är det en utmaning att tjejerna är väldigt olika. Vissa brinner jättemycket för fotbollen medan andra är här mer för gemenskapen. Det är viktigt att alla känner sig sedda och får leverera på sin nivå.
Det är svårt att uppskatta hur mycket tid Elin lägger på att på olika sätt engagera sig i laget, det är liksom en del av hennes vardag.
– Det är ända lite förberedelser som krävs och sedan ett år tillbaka har jag skapat en Snapchatgrupp där jag håller kontakt med tjejerna. Jag kollar hur de mår, hur träningen kändes och om de är peppade. Jag bär med mig det dagligen.
Vad betyder det för dig att vara en del av den här gemenskapen?
– Jättemycket. Man ger ju väldigt mycket, men jag skulle säga att lika mycket som de får, får jag i dubbel dos tillbaka. Det är väldigt roligt att få se dem utvecklas. Man slutar aldrig förvånas av deras framsteg.
Det blev nyligen klart att Elin är en av fem finalister i Scandics Hotels tävling Årets sportförälder. När samtalet kom kunde Elin knappt tro att det var sant.
– Jag blev så chockad. Jag trodde att jag blev prankad först. Det känns som en vinst redan nu, att vara en av fem av 2000.
Den person som tar hem titeln får bland annat möjlighet att ta med sitt lag på något typ av sportevenemang, med efterföljande övernattning på ett Scandichotell – för hela laget.
– Nu vill jag vinna för lagets skull, jag känner mig redan väldigt hedrad. Det här skulle tjejerna verkligen behöva. Det är tufft att hålla ihop en grupp i den här åldern och det är inte alla som har möjlighet att åka och bo på hotell. Jag vill göra det här för dem.
Det är allmänheten som avgör vilken av de fem finalisterna som blir Årets sportförälder, och man kan rösta fram till den 25 december. Vinnaren presenteras sedan den 15 januari.