Elevernas resa till Auschwitz: "Otäckt och overkligt"

15-åringarna Noah och Elvira och ett gäng klasskamrater besökte i höstas Auschwitz. På måndagen deltog de i en ceremoni för att minnas förintelsen.

Noah Blomqvist och Elvira Blomberg var med på resan till Krakow. ”Jag tycker inte att man är för liten för ett studiebesök i koncentrationsläger när man är 15 år. Men det är bra om man läst på innan”, säger Elvira.

Noah Blomqvist och Elvira Blomberg var med på resan till Krakow. ”Jag tycker inte att man är för liten för ett studiebesök i koncentrationsläger när man är 15 år. Men det är bra om man läst på innan”, säger Elvira.

Foto: Fredrik Sandberg

Ödeshög2024-01-29 15:00

– Det var väldigt starka känslor. Vi hade pratat mycket om det innan i skolan, men att se ett koncentrationsläger i verkligheten var både otäckt och overkligt, säger Elvira Blomberg.

– Starkast var att se alla personliga ägodelar som fanns kvar efter dem som suttit i lägret, menar Noah Blomqvist.

undefined
Stämningsfullt i idrottshallen när Jonas Andersson med hjälp av lampan i sin telefon höll sitt tal på Minnesdagen för förintelsen.

Sedan 2012 har skolan i Ödeshög erbjudit niorna att resa på studiebesök till polska staden Krakow där även ett besök i lägren Auschwitz-Birkenau ingår, ett initiativ som togs av dåvarande kommunalrådet Magnus Oscarsson. Han var även med på måndagens minnesstund i Lysingskolans idrottshall.

– Det är kommunen med stöd av Röda korset i Ödeshög som finansierar resorna, och vi ordnar även andra resor. Eleverna får söka de här resorna, säger deras lärare Hans Wågbrant.

undefined
Riksdagsledamoten Magnus Oscarsson läste ur en bok av överlevaren Max Safir som han kände personligen. ”Max lever inte längre, men jag lovade honom att fortsätta sprida minnet av det som hände i förintelselägren.”

Magnus Oscarsson (KD) pratade om vikten av att fortsätta berätta om förintelsen och det som hände under andra världskriget. Kommunalrådet Jonas Andersson betonade att demokrati och mänsklig värdighet måste inpräntas i varje ny generation medborgare. Utbildningsnämndens ordförande Teodor Johansson (M), som själv åkt på skolresa till Krakow, drog paralleller till dagens händelser i Israel och Gaza.

– Idag är en dag för dem som vågar säga ifrån, menade han.

Fyra tjejer som deltog i Polenresan i höstas gjorde ett gemensamt framträdande med fokus på vikten av att protestera mot förtryck även om man inte själv är direkt utsatt. 

undefined
Under minnesstunden läste Julia Henrysson , Alma Högsveden, Alva Frieske och Sofia Johansson upp vittnesmål från överlevande.

Resan i höstas innehöll även besök i staden Krakow där gruppen bodde på hostel i tre nätter. 

– Vi besökte kyrkor och Oscar Schindlers museum och vi gick genom det judiska gettot, berättar Elvira Blomberg.

undefined
Elvira Blomberg berättar att de besökte platsen i Auschwitz där judar gasades ihjäl. ”Jag fick rysningar när jag stod där.”

På resan fanns även tid för roliga saker, som shopping och umgänge. Men huvudnumret på turen var ändå besöket i de båda koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Där Auschwitz är det mest kända med skylten "Arbeit macht frei"

– Men Birkenau är mycket större. Vi gick runt med guide och man hade hörlurar på sig.

undefined
För Noah Blomqvist och de andra eleverna från Lysingskolan var besöket i Krakow och Auschwitz ett minne för livet. ”Det finns så mycket sparat från den tiden. Att säga att förintelsen inte hänt är bara larvigt.”

– Man fick se en mur som de hade ställt upp människor mot och skjutit. Guiden berättade om en nioårig flicka som de skjutit där, säger Elvira.

Gaskamrarna kunde också besökas.

– Jag kunde inte fatta. Jag fick rysningar när jag stod där. Man fick respekt för det som hänt där, menar Elvira.

– Overkligt. En helt annan känsla än att kolla på internet eller tv, säger Noah.

undefined
Under minnesstunden i Lysingskolans idrottshall var det nedsläckt. Levande ljus skapade stämning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!