Eldsjälarna taggade inför att skidspåret snart öppnar

Vintern är här på riktigt. Eldsjälarna Maud och Klara siktar på att åka längdskidor varje dag så länge snön finns kvar.

Klara Isaksson och Maud Konradsson kommer försöka åka längdskidor varje dag tills snön försvinner. "Vi hoppas det blir kallt hela vintern, då kan spåren hålla i sig till påsk", säger Maud Konradsson.

Klara Isaksson och Maud Konradsson kommer försöka åka längdskidor varje dag tills snön försvinner. "Vi hoppas det blir kallt hela vintern, då kan spåren hålla i sig till påsk", säger Maud Konradsson.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2021-01-15 17:40

– Om vädret håller i sig kan vi förhoppningsvis öppna skidspåret runt "stadion" på söndag, säger Maud Konradsson, en av Ödeshögs skidklubbs eldsjälar.

Maud Konradsson och Klara Isaksson har det brinnande intresset för skidåkning gemensamt. De är från två olika generationer men båda började åka skidor vid sju års ålder. De är med i Ödeshögs skidklubb, som håller till i Skönatorpet.

– Man blir med i klubben så fort man tittar in, säger Maud och skrattar. Jag blev intresserad av skidor under ett skolmästerskap, sedan har det blivit lopp som Kortvasan, Tjejvasan och tolv Vasalopp.

undefined
"Det bästa med skidåkning är att vara ute i snön, det är något visst med snö", säger Klara Isaksson.

Klara äger en längdskidsbutik i Väderstad och har varit aktiv skidåkare och tävlat under många år. Hon är nu tränare i klubben och åker skidor så fort hon får tillfälle.

– Jag har alltid åkt skidor. Jag bodde i Härnösand när jag var liten, där var det riktigt snörika vintrar, säger Klara

Hur mycket kommer ni åka i vinter?

– Varje dag, säger Klara och Maud enstämmigt. Åkare kan tända elljusspåret själva, sedan släcks det klockan 21.30, berättar Maud. 

undefined
"Åkare kan tända elljusspåret själva och sedan släcks det klockan 21.30", berättar Maud Konradsson.

Vilka kan åka skidor i Skönatorpet?

– Alla kan åka, Skönatorpet blir som en träffpunkt på vintern med skidor, korvgrillning och en termos kaffe. Om det blir kallt hela vintern kan spåren hålla i sig till påsk, men vid mildväder blir det kortare, säger Maud. 

– Skidor är en prestigelös sport, det tilltalar många. Det roliga är att träna, man behöver inte tävla, menar Maud. 

Det går att lösa årskort eller dagskort på plats och barn upp till 18 år åker gratis. 

– Vi har ett skidprojekt "alla på snö" varje år med fjärdeklassare och Svenska Skidförbundet. Det är kul, säger Maud.

undefined
"Två trumliknande snökanoner och två lansar sprutar ut snö på spåret. Kanonerna flyttas allt eftersom. Snölagret är 30-40 cm och måste ligga ett tag innan det kan pistas", säger Maud Konradsson

Hur går snöläggning till?

– Det måste vara mindre än två minusgrader, ju kallare det är, desto fortare går det, säger Maud. 

När snön ligger på marken klarar den någon vecka med plusgrader, den håller bättre för milt väder än riktig snö.

– Två trumliknande snökanoner och två lansar sprutar ut snö på spåret likt en limpa. Kanonerna flyttas allt eftersom snölagret blir 30 - 40 cm. Snön måste ligga ett tag innan den kan pistas, säger Maud. 

Sedan 2015 har skidklubben haft spår med konstsnö och de har grävt två dammar för att kunna ta vattnet. Systemet vaktas av två personer dygnet runt vid snöläggning, det får inte stanna. 

undefined
”Det måste vara mindre än två minusgrader, annars blir det för mycket vatten i snön. Ju kallare det är, desto fortare går det”, säger Maud Konradsson

Har ni något skidtips?

– Gå med i en klubb och en snabb grundkurs, ta hjälp med att ställa in skidorna efter dina förutsättningar, säger Klara.

undefined
"Jag har alltid åkt skidor. Jag bodde i Härnösand när jag var liten, där var det riktigt snörika vintrar", säger Klara Isaksson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!