Ebba Buschs valbuss har parkerat intill torget i Ödeshög. Under lördagen drog Kristdemokraternas partiledare igång valspurten och turnén rivstartade i ett av landets starkaste KD-fästen. Jönköping hade redan avverkats och två orter till ska besökas innan dagen är över.
– Det var ett fantastiskt varmt välkomnande sist jag var här i valrörelsen 2018. Det kändes fullkomligt naturligt att när vi nu går in i valspurtsveckan besöka Ödeshög, säger Ebba Busch.
Vad ger det att åka runt från plats till plats på det här sättet?
– Det skapar engagemang och ger energi till rörelsen att jobba vidare lokalt. Det ger mig mycket att få träffa människor. Jag bär människors berättelser och det är många i Sverige som upplever att det är tungt just nu.
När Ebba tar mikrofonen och börjar tala känner man igen det mesta. Magda-priser, slopad reduktionsplikt och kortare vårdköer. Och falukorven är förstås med.
Idag är det mycket folk på torget och alla lokala partier finns representerade, men de flesta har kommit för att höra och se Ebba. Några barn och ungdomar står och väntar på att få en autograf.
För KD i Ödeshög är frågan om att stoppa en gruva i Norra kärr en viktig fråga, som man delar med övriga lokalpartier på orten.
– Jag kan inte ta ställning nu om frågan kommer upp på nationell nivå, säger Ebba Busch. Det är svåra avvägningar. Ska vi klara klimatomställningen är det många viktiga metaller som vi har i Sverige som skulle kunna användas för att också rädda djur, natur och klimat i övrigt.
– Det här är en otroligt svår fråga. På den platsen där gruvan kommer att ligga finns en risk för Vättern och det är väldigt många människor som riskerar att påverkas om det går snett. Jag har full förståelse för att alla partier har sagt nej till det här, för det handlar om otroligt viktiga värden och rent dricksvatten är det viktigaste vi har.
Vore det inte bra om vi blev självförsörjande på viktiga metaller?
– Det har funnits en typ av dubbelmoral i Sverige. Man har kategoriskt sagt nej till att bryta grafit, kobolt och litium och istället tagit det från länder med väldigt tveksam arbetsmiljö, etik runt barnarbete och dessutom långa transportsträckor. Men i det här fallet handlar det om en av våra största dricksvattentäkter och då bör man vara vaksam.
Gärna, men inte här?
– Det är som med vindkraften. En del har verkligen välkomnat den. Låt oss då bygga mycket på dessa ställen. Det finns vindkraft ute i havet som skulle behöva byggas ut, där tillståndsprocesserna är långa och krångliga. Låt oss kapa dessa. Man skulle kunna utreda om orterna där vindkraft finns kan få del av intäkterna. Men vi lägger vår tyngdpunkt på kärnkraft i första hand.
Regeringen vill förenkla för gruvbolagen att ansöka om tillstånd att bygga gruvor. Står ni bakom det förslaget?
– Vi är öppna för att kapa tiden, men vi vill inte ta bort det kommunala vetot.
En annan viktig fråga för många runt Vättern är militärens provskjutningar i sjön.
– Det finns målkonflikter i många av de här frågorna. För att bevara Sverige fritt och ytterst bevara vår demokrati så har vi behov av ett livskraftigt försvar som också behöver möjligheter att träna. Det är jättesvåra avvägningar. Jag kan för lite om den exakta påverkan för att döma i den här frågan. Den ödmjukheten ska jag ha.