Dubbla segrar om restaurangmeny

Demoraliserande, sa Magnus Oscarsson (KD) i riksdagen om att Naturvårdsverket serverar kyckling från Lettland. En vecka senare blev det ändring.

Magnus Oscarsson (KD). Han har nu fått Naturvårdsverkets och riksdagens restauranger att hålla sig till enbart svenskt kött.

Magnus Oscarsson (KD). Han har nu fått Naturvårdsverkets och riksdagens restauranger att hålla sig till enbart svenskt kött.

Foto: Karl-Johan Norén/arkiv

ödeshög2018-02-08 06:05

– Jag har också bråkat om köttet i riksdagsrestaurangen. Och i förra veckan gick restaurangen ut med att de nu bara köper kött från Sverige. Jättekul, säger Magnus Oscarsson, Ödeshög.Han kan samtidigt inte låta bli att le en smula åt det setts som stört omöjligt av riksdagsrestaurangen att ändra på sina inköp – och så plötsligt gick det efter att ett statsråd talat i riksdagen.

De baltiska kycklingarna låg på tallrikarna när Naturvårdsverket nyligen arrangerade en konferens. En av deltagarna hörde av sig till kristdemokraten Magnus Oscarsson och ifrågasatte det rimliga i att Naturvårdsverket, av alla myndigheter, serverar utländskt kött även om restaurangen i verkets lokaler är utarrenderad.

Magnus Oscarsson höll med och den 17 januari ställde han en fråga till civilminister Ardalan Shekarabi (S) och påminde om att djurskyddet i Lettland är sämre än i Sverige.

Oscarsson sa bland annat enligt riksdagsprotokollet:

”Det är demoraliserande, och upplevs som dubbelmoral, när de myndigheter som ansvarar för att utfärda regler för livsmedelsproduktion och kontrollera deras efterlevnad köper in mat som produceras på ett sätt som de själva inte skulle tillåta. Vad tänker statsrådet göra för att säkerställa att de statliga myndigheterna vid sina upphandlingar använder upphandlingskriterier på minst samma nivå som kraven på producenter inom Sverige?”

Ardalan Shekarabi svarade en vecka senare. Han underströk att upphandlare både får, kan och bör ställa krav på livsmedlens kvalitet, miljö och djurskydd.

”Här har kommuner, landsting och de statliga myndigheterna ett stort ansvar att, genom ett strategiskt perspektiv på sina inköp, ligga före och utveckla den offentliga upphandlingen. Jag vill vara tydlig med att regeringen har höga ambitioner för att det ska ställas krav som minst motsvarar svenska djurskyddskrav vid livsmedelsupphandlingar”.

Samma dag som statsrådet svarade i riksdagen, så twittrade Naturvårdsverket om att restaurangen i deras lokaler ”från och med idag serverar endast svenskt kött”.

Gav ministern i sitt svar Naturvårdsverket en knäpp på näsan?

– Ja, jag upplever det precis så. Det fanns ett signalvärde i det han sa. Jag hoppas nu att det blir en dominoeffekt och att fler statliga myndigheter går efter med enbart svenskt kött på sina restauranger, svarar Magnus Oscars­son.

Oroas över mjölkbönderna

Magnus Oscarsson är initiativtagare till och drivande kraft för ”Mjölkens dag” i riksdagen (i år 14 mars). Engagemanget har bidragit till att Magnus av tidningen Land rankas som den femte viktigaste opinionsbildaren i landsbygdsfrågor bland svenska politiker. Oscarsson tror att den allmänna uppfattningen är att prisuppgången som kom för något år sedan skapat lugn och ro bland mjölkbönderna. Så är det inte, framhåller Magnus, han möter en rädsla för att investera. Det har inte blivit bättre av att mjölkpriset åter igen börjar falla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om