"15 likes innan kvällen och jag utlovar årets första digitala löparutmaning".
Uppmaningen lades nyligen ut på facebookgruppen "Löpargruppen för vuxna", en löpargrupp kopplad till skidklubben i Ödeshög. Samma kväll uppfylldes målet och gruppens grundare Filip Kronhed skickade ut den första utmaningen för året.
– Det är nytt år och årets löparutmaningen ska nu "skrivas på". Det handlar inte så mycket om löpning den här gången, men en kul mjukstart.
Utmaningen går ut på att alla ska "skriva" sitt namn på marken genom att springa i bokstavsformationer. Med hjälp av en träningsapp som "loggar passet", kan alla visa hur långt- och vilken sträcka som har sprungits.
– Alla kan springa efter sin egen förmåga.
Löpargruppen startade hösten 2019 och har under ett års tid varit ett återkommande inslag varje onsdag med fysiska träffar. I mitten av november när nya restriktioner annonserades blev löparutmaningen av en annan karaktär.
– Alternativen var att ställa in eller att hitta på något annorlunda, det blev en coronautmaning, "La Corona Run".
Hur kan en "La Corona Run" se ut?
– Ett vanligt löparpass kanske inte är så roligt för alla, men i exempelvis utmaningen "The Sleepy Version" hade snabbhet ingen betydelse. Det handlade om att komma upp ur sängen innan klockan 06.00, att springa så långt som möjligt mellan 00.00 och 06.00.
En ny utmaning läggs ut på onsdagen och ska genomföras innan söndagen. Enligt Filip är det viktigt att passen känns nytänkande och annorlunda. Men också att komma med uppdateringar och följa upp under utmaningsperioden.
En annan utmaning under hösten var "Forest Gump Edition", det gällde att springa så långt som möjligt i ett streck.
– Snittet blev 25 km för de 14 som deltog och den längsta sprang 44 km. Många har sprungit sina längsta löparpass någonsin under coronautmaningen.
Vad är bra med virtuell löpning?
– Det blir tillgängligt, inkluderande och mer flexibelt. Vi kommer dock gå tillbaka till fysiska träningar senare, men komplettera med "hemläxor" digitalt, säger Filip och skrattar.
Vad är ditt främsta driv?
– Det känns kul att engagera människor. Löpargrupp är givande då det inte funnits någon i Ödeshög innan.
Filip beskriver löpargruppens tillkomst som ett "egoistiskt syfte".
– Vi flyttade hit från Linköping, men det fanns då ingen organiserad träning för löpare i Ödeshög. Jag ville skapa en social samvaro med rörelse och motion i centrum.
Det råder ingen tvekan om att Filip brinner för löpning och coachning för löpargruppen.
– Det är kul att få folk att utvecklas, att det händer något. Men det är en fingertoppskänsla, en del behöver man skrika på, och en del behöver bara ett "bra jobbat".
Sex personer har varit med sedan löpargruppens start, en av dem är Eleonor Felixon.
– Det är en skräckblandad förtjusning när passen kommer ut på onsdagarna, men det peppar en att hålla igång. Innan löpargruppen kom i gång sprang jag mest på joggingnivå.
Hur har "La Corona Run" varit för dig?
– Nattloppet "The Sleepy Version" var inte det roligaste, men det tokigaste. Jag tänkte "nej, varför har jag sagt att jag ska vara med?" Men har jag sagt det så vill jag fixa det.
Eleonor säger att hon blev sporrad av "Forest Gump Edition". Vid en tidigare utmaning hade hon sprungit en halv mara och var nu taggad att springa längre än det.
– Hade någon, för två år sedan, sagt till mig att jag skulle springa två halvmaror inom loppet av ett år hade jag inte kunnat tro det.