Det typiska för ortens bebyggelse

Vad är typiskt för Ödeshögs bebyggelse? Kanske mexitegel som var trendigt på 1970-talet. Och några decennier tidigare: att sätta torn på sitt hus. Spåren finns kvar än i dag. Östergötlands museum gör just nu en inventering av husen i Ödeshög.

De gula tegelvillorna har ofta fått nya fönster, konstaterar Klara Johansson och Anita Löfgren Ek.

De gula tegelvillorna har ofta fått nya fönster, konstaterar Klara Johansson och Anita Löfgren Ek.

Foto: Susanne Hasselqvist

ÖDESHÖG2019-02-08 20:01

Byggnadsantikvarierna har börjat kulturmiljöinventeringen med själva samhället.

– Samhället har väldigt varierad bebyggelse, konstaterar Klara Johansson.

Om någonting "typiskt" ska pekas ut, så är det kanske mexitegelfasaderna. De är fortfarande många. Och dekorativa torn lär ha varit mycket vanligt en gång i tiden. Ett antal finns kvar än i dag.

Centrum är inte så stort, och allra mest dominerar enfamiljsvillorna.

– Det finns flera äldre gårdar som ligger i samhället, säger Anita Löfgren Ek. Ett exempel är Södergården, och den ska vi ta reda på lite mer om. Om den ligger på sin ursprungliga plats, till exempel, och om det är den gamla bytomten.

Annars ska antikvarierna inte gå in på byggnadernas historia i detalj.

– Nej, vår uppgift är att ge en översiktlig bild av byggnationen i Ödeshögs kommun, säger Klara Johansson. Det är ett kunskapsunderlag som kommunen sedan kan utgå ifrån i sitt planeringsarbete.

Kulturmiljöinventeringen ingår i arbetet med den översiktsplan som just nu tas fram för kommunen.

– Både enskilda byggnader och områden av kulturhistoriskt värde ska inventeras, förklarar samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck. Den kunskapen kan vi använda vid detaljplanering och bygglovshantering. Ett annat syfte är att sprida kunskap om miljöerna bland husägare och boende.

Generellt sett är byggnaderna i Ödeshög ganska välskötta, konstaterar Klara Johansson och Anita Löfgren Ek. Många hus har byggts om på olika sätt: tegelvillorna från 1950- och 60-talen har försetts med nya fönster och tilläggsisolering som förändrar den ursprungliga arkitekturen, små enfamiljsvillor har fått tillbyggnader av olika slag. Många fasader har alltså täckts med mexitegel och att blanda tegel och träpanel på husen har också varit vanligt.

– Museet gjorde en inventering av miljöerna i Ödeshög på 1970-talet, berättar Anita Löfgren Ek, men enskilda hus har inte beskrivits i någon större utsträckning.

– I den digitala hembygdsboken från Ödeshög finns en hel del material, säger Klara Johansson, och vi ska framför allt ta reda på hur gamla husen är och vilka olika funktioner de har haft under årens lopp..

I februari-mars räknar byggnadsantikvarierna med att vara färdiga med Ödeshögs samhälle, och efter sommaren ska hela kommunen vara genomgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!