Det klassiska raststället ser framåt

Vårda arvet eller anpassa sig efter nya tider? Kanske går det att gå den gyllene medelvägen för klassiska Vida Vättern.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2019-07-21 18:30

"Jaså doktorn är ute och åker. Ska det vara full tank?"

Nej, det är inte riktigt så man blir mottagen på Vida Vättern längre. Citatet är från manuset till Bergmanfilmen "Smultronstället" – världens kanske första roadmovie (1957). Föreståndare Åkerman på Caltex-macken (Max von Sydow) tar emot läkaren Isak Borg (Viktor Sjöström) som stannat vid Vättern på resan mot promoveringen i Lund.

Enligt manuset låg macken mellan Gränna och Huskvarna, men inspelningen skedde på Vida Vättern.

I dag har macken det unika märket Petrol, med ett älghuvud som logga. Ägaren heter Klas Pantzar och är son till Ove Pantzar som 1981 tog över motellet och macken med den makalösa utsikten och flyttade dit från Norrköping med familjen. Sönerna tog sedan över, Klas driver i dag macken. Stugor och restaurang har sålts vidare.

– Visst, det händer att folk börjar prata om Bergman när de kommer in här, säger Klas och tar fram autografhäftet som den tidigare mackanställde Ruben Lindberg lämnat efter sig. Det verkar vara tyngdpunkt på 50-tal, Ingrid Thulin kanske passade på i en paus mellan tagningarna.

Nils Poppe, Lill-Babs, Carl-Gustav Lindstedt, Bertil Boo. Alla 50-talskändisar verkar ha tankat just här.

– Nej, jag har inte fortsatt ta autografer. Fast det har funnits tillfällen, Kungen och Silvia, till exempel, säger Klas Pantzar.

Bara det att hitta en mack på landet som är bemannad och öppen och säljer polkagrisar känns nostalgiskt, även om Klas inte står vid pumpen i uniform och tilltalar med titel.

Förutom Caltex har macken under åren haft loggorna Fina, SP och OK.

Motellet Vida Vättern marknadsför sig numera som "restaurang och stugor".

– Det är ju inget regelrätt motell, vi har åtta enkelstugor till uthyrning. Det finns fler men de behöver fixas lite, berättar Tobias Andersson som är nyanställd kökschef på Vida Vättern.

Våren 2018 stängde flyktingboendet Vida Vättern. Då hade det tagit emot asylsökande sedan hösten 2014. Restaurangen höll öppet på somrarna och även viss stuguthyrning. Nu ska det bli en åretruntsatsning, enligt Tobias Andersson.

Feriejobbarna Philip Valius och Agata Kalinowska står i köket och fixar smörgåsar strax före öppningsdags.

– Namnet och utsikten är bra konkurrensfördelar. Men det är av yttersta vikt att hålla stället vid liv. Vi satsar på genuint och hemlagat, så lite halvfabrikat som möjligt. Snabb mat men ingen snabbmat, förklarar Tobias som bor i Hästholmen och tidigare jobbat bland annat på Vätterhästen.

Konkurrensen från snabbmatställena längs E4 är mördande. Men han tror på konceptet med vällagad svensk mat. Pannbiff är paradrätten.

Egen avfart, en minut från E4. Ändå utan att störas det minsta av den. Turistväg utanför knuten. Ingmar Bergman-proveniens och skimret över sjön. Ett blånande Västergötland på andra sidan. Vad kan gå fel?

Tobias menar att det är en balansgång mellan att vårda arvet från historien och följa med i tiden.

– När jag började trodde jag att det mest kom pensionärer hit. Men det är helt blandat. Vi vill gärna haka på hälsotrenden lite, särskilt på a la carte-menyn. Därför gör vi halloumiburgare till exempel, säger han.

Men släppa den inarbetade husmanskosten vill han inte heller.

– Folk vill ha nyttig mat. Jag tror de är trötta på hamburgermenyerna i Mjölby och Ödeshög.

Vida Vättern

Motellet var klart 1954, ett av Sveriges första (även Sjögestad motell byggdes 1954).

Redan 1949 öppnade kaffestugan Vida Vättern. Ägare var arkitekten Hollander som köpt gården Hårstorp.

Den första motellängan var en en röd byggnad som låg längre upp i backen.

Hela fastigheten köptes 1981 av Ove Pantzar.

Restaurangen och stugbyn ägs och drivs idag av Tomas Hamnå och Jessica Baker med företaget Boxbo AB i Sommen.

Caltexmacken lär vara med i ytterligare en film, "Klarar Biffen Bananen?", även den från 1957.

Källa: Tidskriften Riksettan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!