Deras mål: Rädda en busslinje och stoppa nedskräpning

Ödeshögs gymnasieungdomar feriejobbar under sommaren för att förbättra livet både lokalt och globalt. De vill införa gratis sommarlovskort till högstadieelever, förhindra nedläggning av Tranåslinjen och fixa en ny sopstation.

Abdi Abdulahi, Mette Sandin och Vilfred Landstedt jobbar för att lösa problem med nedskräpningen runt restaurangerna vid Östgötaporten där tusentals fordon dagligen stannar.

Abdi Abdulahi, Mette Sandin och Vilfred Landstedt jobbar för att lösa problem med nedskräpningen runt restaurangerna vid Östgötaporten där tusentals fordon dagligen stannar.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Ödeshög2021-07-06 08:00

Varje sommar ordnar Ödeshögs kommun ett antal feriejobb för gymnasieungdomarna i årskurs ett och två. Men på grund av pandemin försvann feriejobben inom kommunens verksamheter för vård och omsorg. Därför har kommunen hittat en annan lösning och ordnat feriejobb inom arbetsmarknadsenheten.

– I stället för att jobba inom vård och omsorg får gymnasieungdomarna för första gången jobba med projektledning mot globala mål i Agenda 2030. De är jätteengagerade, säger Baharam Raoufi-Kvist, projektledare på arbetsmarknaden.

Ungdomarnas samlingspunkt och arbetsplats finns i Riddarsalen i kommunhuset, men de uppvaktar också politiker, företagare och gör opinionsundersökningar. De är måna om att visa att lokala och globala mål i deras projekt passar som hand i handsken. Kollektivtrafikgruppen vill, till exempel, förhindra Östgötatrafiken att lägga ner busslinjen 670, mellan Ödeshög och Tranås. Gruppen vill också återinföra gratis sommarlovsbusskort för åttonde- och niondeklassare.

– Alla ungdomar bör få tillgång till kollektivtrafik under sommarlov. Gratis busskort skulle minska ojämlikheten bland ungdomarna och färre ungdomar skulle åka epa-traktorer, vilket skulle minskar utsläpp. När det gäller Tranåsbusslinjen, är den viktig för de människor som bor längs vägen och för ungdomar som går i gymnasium i Tranås. Om den linjen läggs ner måste flera antingen ta bil eller åka omväg via Mjölby, vilket tar mer tid och ökar utsläpp. Dessutom finns det andra busslinjer som knappt används och kan läggas ner eller ersättas med andra linjer i stället, säger Leo Andersson Westlund och Signe Sandin.

Sommarbusskorten skulle kosta kommunen 75 000 kronor, enligt elevernas uträkning. Deras opinionsundersökning bland Ödeshögsborna har visat att majoriteten av de tillfrågade är positiva till gruppens förslag. Dagen efter vårt besök hade ungdomarna planerat ett möte med flera berörda politiker. 

Vilfred Landstedt, Mette Sandin och Abdi Abdulahi är ungdomar som jobbar för att lösa problem med nedskräpningen runt restaurangerna vid Östgötaporten där tusentals fordon dagligen stannar. De vill att kommunen bygger en återvinningsstation på den miljöutsatta platsen.

– Under senare tid har nedskräpningen kring restaurangområdet i Ödeshög varit brutal. Vi vill uppmana folk att slänga rätt och att undvika nedskräpning av naturen. Vi vill lösa detta genom att sätta upp en sopstation mellan restaurangerna Dinners, Burger King och McDonalds, berättar Mette Sandin och Vilfred Sandin.

De har pratat med restaurangägarna som är positiva till den lösningen och beredda att ge en summa pengar till kommunen som skulle bygga sopstationen och sköta tömningen.

– Vi har hittat fyra, fem sponsorer, men några vill fundera mer på om de skulle vilja betala en årlig summa för soptömningen, säger Mette Sandin.

Den tredje gruppen har valt att jobba med den biologiska mångfalden i projektet Go Eko och de försöker få fler Ödeshögsbor att oftare handla ekologisk mjölk.

– Ekologisk mjölk bidrar till att bevara den biologiska mångfalden. Det är enkelt att medverka genom att köpa ekologiskt mjölk. Vi har gjort korta texter på kommunens hemsida, skapat en länk på Facebook och satt upp affischer runt om vid affärerna, allt med målet att uppmuntra ekologiska inköp, säger Hugo Krantz.

Feriejobb

Kommun erbjuder varje år feriearbeten till gymnasieungdomar som ett sätt för dem att få viktig arbetslivserfarenhet.

Arbetsmiljöverket beslutade förra året att förbjuda personer under 18 år att arbeta i miljöer där det finns risk för kontakt med coronaviruset covid-19. Därför försvann många feriejobb inom vård och omsorg. 

Feriejobb ges under tre perioder mellan den 15 juni och 14 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!