Deras digitala satsning blev en succé

Ödeshög är först i länet med att satsa på en digital översiktsplan. Den har engagerat ortsbor och blivit prisnominerad.

Samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck och planarkitekt Erik Blomdahl på Ödeshögs kommun.

Samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck och planarkitekt Erik Blomdahl på Ödeshögs kommun.

Foto: Ödeshögs kommun

Ödeshög2020-12-14 05:00

Ödeshögs kommun är först i Östergötland med att utforma en helt digital översiktsplan. Nu har den blivit nominerad till Östergötlands arkitekturpris. I nomineringen nämns bland annat den pedagogiska användarvänligheten som hjälpt en liten kommun att med små medel skapa ett stort engagemang bland invånarna. 

 – Det är kul att vår översiktplan har blivit nominerad i det här sammanhanget. Både kollegor och Ödeshögsbor har varit delaktiga i processen, säger planarkitekt Erik Blomdahl på Ödeshögs kommun.

Översiktsplanen är ett strategiskt dokument som visar nuvarande bebyggelse och utvecklingsmöjligheter för en kommun. En digital översiktsplan är framförallt mer lättillgänglig än en analog. 

– Eftersom översiktsplanen numera är en webbplats, kan man alltid nå den från sin mobil eller dator på ett enkelt sätt, säger Blomdahl.

Tidigare gjordes översiktsplanen som ett tryckt pappersdokument att läsa från början till slut, ett format som var svårt för många att ta till sig. Den innehöll omkring 60 olika kartlager och var 300 sidor.

– Kartan är lättnavigerad och interaktiv. Det går att kopiera text, byta textspråk eller få den uppläst. Den digitala planen är framförallt mer lättillgänglig än de analoga. Ofta är läsaren bara intresserad av en viss del av översiktsplanen, menar samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck på Ödeshögs kommun.

undefined
"Kartan är lättnavigerad och interaktiv. Det går att byta textspråk eller få den uppläst", säger Rebecka Bäck. Här är en sekvens ur den beskrivande introduktionsfilmen med text och uppläsning.

Bäck beskriver att de haft totalt 100 dialogmöten med medborgarna. 

En översiktsplan startar i dialog med bland annat medborgare, näringsidkare och politiker. Ramarna för en plan tas fram i ett utkast av tjänstepersoner på kommunen, vilka sedan gör planförslaget tillgängligt för allmänheten i en process som kallas samråd. 

Därefter revideras förslaget innan den digitala översiktsplanen publiceras och materialet ställs ut på en så kallad utställning. Avslutningsvis sker ett antagande av översiktsplanen i kommunfullmäktige. 

– Engagemanget har varit över förväntan, då 600 personer har kommit med synpunkter redan vid medborgardialogen. Det är mer än tio procent av Ödeshögs totala befolkning, säger Bäck.

Vad händer nu?

– Vi jobbar utefter den genomförandeplan som finns med i översiktsplanen, mer konkreta saker som detaljplaner menar Blomdahl.

– Vi gör också en film till medborgarna för att kunna förankra de viktigaste delarna av planens innehåll, säger Bäck.

Karta: Ödeshögs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!