De tog över när kyrkan ville riva

Församlingshemmet användes alldeles för lite, och kyrkan ville riva. Då bildade invånarna i Västra Tollstad en förening och tog över huset. Först hyrde de, sedan köpte de. På lördag är det julmarknad i Tollstagården.

Dags att pynta Tollstagården inför julmarknaden. Kristina Willé, Maj-Britt Johansson och Marianne Fredriksson plockar fram.

Dags att pynta Tollstagården inför julmarknaden. Kristina Willé, Maj-Britt Johansson och Marianne Fredriksson plockar fram.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshög2018-11-21 19:30

Det är aktiviteter av olika slag varenda vecka i huset och ekonomiskt går det alldeles utmärkt för föreningen "Västra Tollstads Aktivitets- och Samlingslokal".

– Vi hyr ut och vi har egna arrangemang, säger Tommy Johansson som är ordförande.

– Kyrkan använder huset mer nu än när det var församlingshem säger Anna-Lena Carlsson som är sekreterare i föreningen. Ibland hålls gudstjänster här, och huset används också när det är begravning och andra arrangemang.

Det var 2012 som folket i bygden själva tog över huset.

– Det var ju vårt, säger Anna-Lena Carlsson. Bönderna runt omkring hade en gång skänkt trävirket och hjälpt till att bygga.

Huset hyrdes de första fem åren och 2017 köpte föreningen det. Nu är Tollstagården en samlingspunkt året runt. Midsommarfesten lockar flest deltagare, men här hålls också julmarknad, julbord och kräftskiva. Varje månad arrangeras träffar med föredrag, musikunderhållning och andra aktiviteter. Varannan tisdag är det eftermiddagsfika och varje måndag jobbas det med reparationer, underhåll, städning, sånt som behöver göras med huset.

– Vi har renoverat utvändigt, bytt taket och en gavel, berättar Tommy Johansson. Inne har vi slipat golvet och satt in luftvärmepumpar, fixat köket och satt in diskmaskin.

Hyresintäkterna räcker gott till det som behöver göras, men nu ska också loppislokalen få nytt tak. Till det har föreningen fått 40 000 i Leaderpengar från EU.

Det bor ungefär 700 personer i Hästholmen och runt Västra Tollstad, och av dem är runt 80 medlemmar i föreningen.

– Vi skulle förstås vilja ha fler aktiva, och fler unga, säger Anna-Lena Carlsson. Meningen är att det ska vara en gård för hela bygden.

Julmarknaden på lördag är ett arrangemang som brukar locka ett par hundra besökare, både från bygden och grannkommunerna. Tolv försäljare inne i lokalen som säljer bröd, fisk, honung, ostkaka och kalvdans, och så en korv- och ostvagn utanför garanterar att det kommer att finnas både hantverk och lokala matvaror att köpa. Loppiset är öppet och föreningen bjuder på glögg.

– Men gröten och skinkmackan är viktigast, tycker Tommy Johansson. Det är lagom för Hästholmsborna att gå hit och äta gröt och macka, och så är det perfekt att gå tillbaka till byn och dricka kaffe i bygdegården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!