Åtminstone på solsidan. Hittills har skolan sparat in 116 träd med hjälp av solpanelerna på taket – och det under vintern, när soltimmarna är få och snön ibland täcker hela anläggningen.
– Med de här panelerna får vi en fjärdedel av skolans hela elförbrukning, säger energi- och klimatrådgivare Ann-Christin Nilsson Cedermo belåtet.
Det betyder ungefär 50 000 kilowattimmar om året.
– Fantastiskt bra att vi har det på vår skola, säger Rickard Olofsson som är rektor på Lysingskolan. Här kan vi direkt följa vår elproduktion och -konsumtion, använda dem i undervisningen och dessutom ge eleverna större miljömedvetenhet.
Kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) är lika nöjd med solpanelerna på skoltaket som med kommuninvånarnas intresse för solcellsanläggningar.
– Ödeshög har smarta företag och privatpersoner, säger hon. Målet måste ju vara att det liv vi lever i dag inte ska förstöra för dem som kommer efter. Därför är det extra viktigt med solenergin i skolan. Här finns framtidens politiker, makthavare, företagare och husägare.
I somras var den installerade effekten från solceller 72,6 watt per invånare i Ödeshög, bäst i Sverige alltså. Sedan dess har mycket hänt.
– Flera företag och lantbrukare har installerat solpaneler, säger Annicki Oscarsson. Förutsättningarna på östgötaslätten är riktigt bra. Dessutom stör solpanelerna inte omgivningen och vi har tagit bort bygglovsavgiften på dem.