De har nått topskiktet trots tuffa krav

Demensvården har nått guldnivå i Ödeshög.– Kraven är höga, konstaterar enhetschef Mariann Strömberg, och här kommer kvittot på att Lysingsgården uppnår dem.

– För oss betyder det jättemycket att vi når guldnivån, säger Mariann Strömberg.

– För oss betyder det jättemycket att vi når guldnivån, säger Mariann Strömberg.

Foto: Susanne Hasselqvist

ÖDESHÖG2019-02-18 19:00

En demensenhet kan nå brons, silver eller guld beroende på vilka steg som genomförts i vården. Det är Vårdprocessprogram Demens i västra Östergötland som certifierar demensboendena i området och nu får Lysingsgården diplom för sitt arbete.

– För oss betyder det jättemycket att vi når guldnivån, säger Mariann Strömberg. Det är en bekräftelse till personalgruppen på det goda arbete de utför varje dag.

För bronsnivå måste all månadsanställd personal ha genomgått webbutbildningar. För silvernivå tillkommer en rad kriterier. Bland annat innebär de tydliga rutiner för inflyttning på boendet och handledning av personal. Den boendes levnadsberättelse ska ligga till grund för vårdens utformning och personalen ska äta tillsammans med de boende.

Guldnivån innebär därtill att data från nationella kvalitetsregister används för att hela tiden utvärdera vården och göra den ännu bättre.

– Vi sätter fokus på att säkra kvalitet och innehåll i vård och omsorg på demensboendena i västra länsdelen, säger Mariann Strömberg. Certifiering med så här höga krav är unikt i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!