– Idag är det 10 grader i både luften och vattnet vilket är bra dykförutsättningar, enligt instruktör och dykledare Göran Nyqvist från Linköpings dykcenter.
– Dykning är en fin social gemenskap vilket Divers Night handlar om, den som har lång erfarenhet kan dyka med någon som är nybörjare.
I Östergötland har dykare samlats i Hästholmen-trakterna. Linköpings dykcenter i hamnen och dykklubben SDK Baltic från Norrköping i Stora Lund. Båda sällskapen dyker oftast i Vättern och är rörande överens om att Stora Lund är den bästa dykplatsen med störst variation.
– Hästholmens hamn är bra för att hålla kurser, men att dyka vid Stora Lund är roligare. Det är mer dramatiskt och roligare klippformationer där. Det är tio meter djupt i viken och sedan i olika nivåer ner till 70 meter, säger Göran.
På hamnparkeringen i Hästholmen hörs pysande ljud från alla håll. Det är dykare som förbereder sin utrustning för kvällens nattdyk. Klockan är 20:00 och 21 dykare från Linköpings dykcenter förbereder sig för att gå ner i vattnet.
20 minuter senare befinner sig samtliga dykare under vattnet, vilket dykare från hela världen gör första lördagen i november vid samma tidpunkt lokal tid.
Divers Night startade när konceptets grundare Tone Svee Dahl från Norge var ny som dykare. Hon upplevde att den största tiden tillbringades på land mellan dyken och idén att kombinera dyk med umgänge och förtäring av kakor uppstod, "Cake Dives". Detta utvecklades sedan till ett nattdyk i samma anda, "Divers Night".
Hur går Divers Night till?
– Vi deltog första gången 2008 och har varit med ungefär tio gånger sedan dess, säger Göran. Ikväll är vi 21 personer, men har som mest varit 35. Vi serverar korv istället för kakor, vilket vi alltid gör vid våra dyk.
Norrköpingsdykarna från SDK Baltic är 15 till antalet och berättar om olika sevärdheter som finns på botten. Det är bland annat vrak, delar av ett flygplan och en symaskin. En del är "original" och andra är utplacerade av dykare för att förhöja upplevelsen.
– Dykare har placerat ut "points of interrest" säger dykaren Jim Rådström från SDK Baltic.
– Föremålen fungerar också som riktmärken. Nybörjare fokuserar annars bara på att andas, flikar dykinstruktör Jonas Lemon in. Bland annat placerade vi ut ett skelett på en parkbänk till halloween 2019 som tyvärr glömdes hemma i år.
Göran Nyqvist från Linköpings dykcenter berättar om ett riktigt fynd som klubbens dykare Bengt Örtengren gjorde 2000. Ett svärd, som enligt Östergötlands museum har daterats till Vikingatid. Svärdet blev sedan inspiration för konstnären Lasse Frisk och monumentet "svärden" vid infarten till Ödeshög.
Finns det någon risk med mörkerdykning?
– Ja, det tillkommer extra moment, exempelvis navigering. Det krävs en grundutbildning i dykning, fortsättningskurs i mörkerdykning och vi ser gärna att de har utbildningen "Rescue Diver" för att kunna agera vid en nödsituation i vattnet, säger Göran.
Det är viktigt att ha koll på tryckvariationer på olika djup och hur åtgången på gas påverkas av detta. Vid en för snabb uppstigning kan dykaren i värsta fall få tryckfallssjuka.
Bertha Ekstrand Amaya är den enda kvinnliga dykaren som är med på eventet. Hon har dykt sedan 2002 och har 394 "loggade" dyk. Att dokumentera sina dyk i en loggbok är en självklarhet för en dykare, som en notering om plats, djup, utrustning och sevärdheter.
- Mitt mål är att nå upp till 400 dyk innan året är slut.