Däckverkstad blev café – nu satsas på ovanlig gelato

Familjen på Rykets gård satsar på egenproducerad glass gjord på mjölk från egna får.

Christer Ebbesson, Thilda Ebbesson och Amalia Ebbesson kommer servera glass över disk i sommar, men Tholda är den som har huvudansvaret.

Christer Ebbesson, Thilda Ebbesson och Amalia Ebbesson kommer servera glass över disk i sommar, men Tholda är den som har huvudansvaret.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2021-07-17 13:00

Familjen Ebbesson på Rykets gård, mellan Väderstad och Ödeshög, börjar nu sälja glass gjord på egen fårmjölk på gården. 

– Vi vill testa massa olika smaker i början, det är fantasin som får bestämma, säger Amalia Ebbesson, ett av tre syskon i familjen Ebbesson som driver företaget Rykets gård.

De har försäljning över disk under veckoslut och däremellan säljer de glassen förpackad i en liten gårdsbutik.

undefined
Amalia Ebbesson och "Fårberry cheesecake" som blir en av smakerna vid öppningen

Gården har haft eget mejeri i ett år, redan då hade de funderingar på om det var glass eller ost som de skulle börja med. Att använda fårmjölk var en självklarhet då de har egna får, mjölken används även till deras andra produkter såsom ost.  

– Osten vann så vi började med den, säger pappa Christer Ebbesson.

Som de har förstått det är den en av de första i Sverige att tillverka gelato på fårmjölk.

Hur kom ni på tanken att göra glass?

– Det har varit på tapeten länge, jag har alltid tänkt att vi ska ha glass, säger Christer.

undefined
Christer Ebbesson och Amalia Ebbesson framför glassdisken
undefined
Amalia Ebbesson förklarar hur glassprocessen går till.

Han och döttrarna Thilda och Amalia gick glasskurs i Stockholm i våras. 

– Efter kursen blev vi ordentligt sugna på att sätta igång med tillverkning på gården, berättar Amalia. 

Därefter gick det snabbt. De byggde om ett gammalt förråd till kök och farfars gamla däckverkstad till café och butik. Sedan fick de vänta på en försenad glassmaskin som levererades efter midsommar.

– Äntligen. Vår tanke var att öppna senast midsommar, men nu blir det några veckor senare, säger Christer.

De vill använda närproducerat så långt det går och bland annat ta tillvara på riktiga bär, så de hamstrar när det är högsäsong för självplock. 

undefined
Christer Ebbesson i det nybyggda köket för glasstillverkning
undefined
"Fårberry cheesecake" glass av fårmjölk hos Rykets gård, Ödeshög

I en Gelato är det mindre luft än i annan glass, massan väger mycket mer. Den är gjord på mjölk istället för ägg och grädde. Christer förklarar att fårmjölken är fetare än komjölk och blir därmed krämig. Smakämnena ska vara så naturliga som det går. 

Är det inte en utmaning att sälja glass ute på landet? 

– Glassen måste verkligen vara bra. Man måste erbjuda något mer än bara glass, menar Amalia.

– Man får inte misslyckas helt enkelt, råvarorna går inte att tulla på, menar Christer. 

undefined
Familjen kommer börja med tolv sorter och sedan se vilka som uppskattas bäst hos besökare.
undefined
Christer Ebbesson, Thilda Ebbesson och Amalia Ebbesson kommer servera glass över disk i sommar, men Tholda är den som har huvudansvaret.

De tänker att det kan vara en utmaning med färgen. 

– Det kommer vara "riktiga färger" på glassen, eftersom det är naturliga råvaror. Päron är till exempel inte grön, den är mer vit, säger Amalia.

– Det ska bli kul att se resultatet och besökarnas reaktion, tycker Thilda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!