Chock på gården efter mjältbrandutbrott

– Vi befinner oss i chock, säger Åsa Orrenius på Alvastra Kungsgård efter utbrottet av mjältbrand.

Foto: Arkivbild/Mia Karlsvärd

Ödeshög2016-07-13 11:58

Videon är inte längre tillgänglig

Det var i förra veckan vid den dagliga tillsynen av djuren som de upptäckte flera döda kor i sitt bete. Betet ligger på Omberg mitt i naturreservatet intill vandringsleden vid Storpissan.

Idag på onsdagen kom beskedet från Jordbruksverket att korna dött av mjältbrand.

Just nu är det högsäsong på Omberg och många turister åker dit för att vandra.

Betet där de döda djuren hittades är nu avspärrat.

– Området är nu tydligt skyltat med varningstexter så att ingen går in på området och betet, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.

De övriga djuren i betet flyttades med en gång till ett annat bete.

– Inkubationstiden är väldigt kort, och det är egentligen först vid obduktion som man kan klarlägga att det rör sig om mjältbrand, säger hon.

Ytterligare ett djur dog strax efter att de flyttats. Sannolikt kommer inte fler djur dö i besättningen, säger Katharina Gielen.

Hur stor risk är det att vi människor smittas av mjältbrand?

– Människor är relativt okänsliga mot mjältbrand, nötkreatur däremot har en väldigt hög känslighet att smittas, säger Katharina Gielen.

Hon säger också att risken för vidare smitta är i nuläget försumbar.

På Alvastra kungsgård mår ägarna fysiskt bra, men befinner sig i chock efter det som hänt.

–Vi försöker nu bara reda ut dagen som det är nu med allt, säger Åsa Orrenius.

Fakta om mjältbrand

Mjältbrand orsakas av en sporbildande bakterie, Bacillus anthracis. Sporerna är mycket motståndskraftiga och kan överleva i jord över 50 år. Alla däggdjur är känsliga för infektionen. Av våra husdjur drabbas oftast nötkreatur, får, hästar och getter i nämnd ordning. Grisar, hundar och katter är mindre känsliga.

Människor kan också bli infekterade.

Sjukdomen förekommer över hela världen men antalet utbrott varierar med bland annat klimat. Inkubationstiden är 3–5 dagar. Mjältbrand förekommer sporadiskt i Sverige.

Smittspridning

Djuren blir vanligen smittade genom att de äter jord eller jordinblandning i foder med mjältbrandssporer. Djuren kan också bli smittade av att äta kött från mjältbrandskadaver eller om de andas in damm med mjältbrandssporer.

Typiska symtom

Nötkreatur

• Plötsliga enstaka dödsfall hos nötkreatur utan att man sett tecken på sjukdom. Efter döden kan man se mörkt, icke koagulerat blod rinna ur kroppsöppningarna. Likstelhet inträffar inte.

•Vid långsammare sjukdomsförlopp kan djuren få hög feber, är mycket slöa och ofta har de diarré, blodiga flytningar från nosen, blodblandad mjölk och lokala svullnader på kroppen. Djuren kan få missfall. Även vid denna form är dödligheten hög.

Hästar

•Hög feber, diarré och koliksymtom. Sjukdomen leder till döden. Vid långsammare förlopp kan djuren leva upp till en vecka.

Grisar

•Ovanligt att de insjuknar hastigt. Grisar får oftast förändringar i svalget, vilket leder till att de får svårt att svälja och, i grava fall, svårt att andas.

Hundar och katter

•Är relativt resistenta mot infektionen och kan tillfriskna. Hundar kan få svullnader runt mun och hals.

Människa

Det vanligaste hos människor är att smittan sker via huden. Då börjar sjukdomen ofta som ett sår som bli varigt och djupt. Oftast gör såret inte ont. Bakterierna kan orsaka blodförgiftning, vilket är ett allvarligt tillstånd som kräver behandling.

Om bakteriesporer andas in börjar mjältbrand som en svår lunginflammation. Den följs av blodförgiftning.

Mjältbrand i mag-tarmkanalen ger magvärk, feber, illamående, diarré, kräkningar och ibland också blodförgiftning.

Anmälningsplikt

Mjältbrand lyder under Epizootilagen vilket innebär att djurägare och veterinär måste rapportera misstanke om mjältbrand i besättningen.

Fakta: Jordbruksverket och Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om