Ruths berättelse om hur hon som 12-åring såldes till en bordell i Nepal är en av de avskyvärda livsberättelser som Ödeshögsborna kommer att få ta del av på lördag kväll. Det är organisationen Lovenepal som kommer till Församlingen Ordet i Ödeshög.
LäkningsprocessMikael och Ing-Marie Alfvén från Sävsjö, som är initiativtagare till organisationen, reser just nu runt i landet tillsammans med fem flickor från Nepal. Syftet är att samla in pengar för att rädda unga flickor från prostitution.
– Jag har aldrig sett så många svenskar gråta som vid den här turnén. Men vår förhoppning är ändå att vi ska kunna förmedla att det finns ett ljus. För de här flickorna finns det är väg ut ur eländet, säger Mikael Alfvén.
Carola engagerarSedan starten 2009 har organisationen tagit hand om 400 flickor. Fyra hem och en skola har byggts upp
– Nu arbetar vi med att få loss ytterligare 200 flickor från bordeller. Vi hoppas även kunna ta hand om ett stort antal fyra-fem åringar som riskerar att säljas.
Carola Häggqvist har engagerat sig i organisationens arbete. I just Ödeshög kommer hon att medverka vid mötet.
– Carola är en god vän till oss. Sedan hon blev mamma till en flicka från Sydafrika har hon engagerat sig i Lovenepal. Hon vill vara med och dra sitt stå till stacken.
Ni har inget 90-konto och är inte med i Frivilligorganisationernas branschorganisation, varför?
– Vi har hittills vänt oss till församlingar och grupper som känner till oss och vet vad vi jobbar med. Nu när allt fler intresserar sig för vårt arbete kommer vi skaffa ett 90-konto, säger Ing-Marie Alfvén.
Tommy Jonsson, ekonom på Svensk insamlingskontroll, kommenterar avsaknaden av 90-konto så här;
– Att ha ett 90-konto är ju en stämpel på att pengarna kommer dit de ska. När ett sådant konto inte finns, är det upp till bidragsgivaren att kontrollera att pengarna går dit de ska.