Campingen åter till salu

Campingen i Ödeshög får sin detaljplan så att kommunen kan sälja den, beslutade kommunfullmäktige. Politikerna visade stor besparings- och voterings-iver på måndagskvällens sammanträde.

ödeshög2003-04-16 04:41

Med 26 röster mot 11 drevs beslutet igenom att göra en detaljplan för Klockargårdsängens camping i Ödeshög. Hela kd, några socialdemokrater och en miljöpartist röstade emot.

Alf Engholm (kd) ville att kommunen skulle avstå från att göra en kostsam undersökning och istället fortsätta med arrendeavtal.

Kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c) ansåg att en försäljning skulle vara det bästa sättet att ta till vara och utveckla turismen. Bengt Gideskog (m) drog en parallell med förlustförsäljningen av Gallerian och uttryckte förhoppningen att en entreprenör skulle klara campingen mycket bättre.

-- Klockargårdsängen är det finaste vi har. Jag är fortfarande lika mycket emot att sälja, sade Charles Eriksson (s).

Upprörda arrendatorer

Det var inte första gången kommunfullmäktige behandlade ärendet. Redan i augusti 2001 tog fullmäktige beslut om att sälja campingen och att utreda kostnaden för eventuell planläggning. Det senare tycks dock ha glömts bort ända tills stadsarkitekten Helene Eriksson påtalade missen i februari.

Försöken att sälja campingen i Ödeshög tas nu upp igen trots att området ännu inte har en fullständig detaljplan, enligt ett beslut i kommunstyrelsen. Det är något som upprört de nuvarande arrendatorerna som upplever att de har svårt att planera för den framtida verksamheten. De hade lagt fram ett förslag på tio års arrende där de tänkt satsa på nya stugor, ny bangolf- anläggning och åretruntöppet.

Kommunfullmäktige godkände årsredovisningen för kommunen och koncernen, där även bolagen ingår, det vill säga Ödeshögsbostäder AB, Ödeshögs utveckling AB och Häst-holmens hamn- och magasins AB.

Ombudgeteringar i drift- och investeringsbudgeten godkändes, varav den största var för ombyggnaden av Fridtjuv Bergskolans kök på 3,6 miljoner kronor. Magnus Oscarsson (kd) såg möjligheter att spara pengar på projektet Ett vackrare Ödeshög och ville minska anslaget från 95 000 till 25 000 kronor. Marie Elwing (m) ville skjuta upp upprustningen av gång- och cykelvägen mellan Ödeshög och Hästholmen, även det av besparingsskäl. Det fick de inte mycket gehör för, trots det begärde Magnus Oscarsson votering vilket gav honom 9 röster mot 30.

Arbetsmiljöhandbok

Votering på begäran av Olof Rosenqvist (mp) blev det också om kommunens rekryteringspolicy. Han efterlyste bättre skrivelser om introduktion och uppföljning. Hans begäran om återremiss väckte viss förvirring om vad som egentligen stod i policyn, men återremissen gick igenom med 27 röster mot 11.

Kommunens arbetsmiljöhandbok godkändes efter en debattduell och votering. Viola Ingvarsson ifrågasatte det i hennes tycke höga antalet skyddsombud som handboken föreslog eftersom hon ansåg att det var onödigt kostsamt för kommunen. Charles Eriksson invände att det inte är arbetsgivarens sak att bestämma detta.

Två motioner ställda av Charles Eriksson gick igenom med förbehållet att de skulle genomföras när ekonomin så medgav. Den ena handlar om att ta bort betonghindren i Ödeshög, den andra om att göra Hasselvägen till huvudled.

Gamla motioner som ännu inte behandlats redovisades, likaså en ny av Viola Ingvarsson (m) om att införa medborgarmotioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om