Istället vill de att det ska satsas på förnybara energikällor som till exempel vindkraft och biobränsle från slätten och skogsbygden. Just biobränsleanvändning skulle medverka till att skapa arbetstillfällen i sådana bygder som finns i Ödeshögs kommun.
Dessa synpunkter framför föreningarna i samband med att Sydkraft håller ett utökat samråd om utbyggnaden av naturgasledningen mellan Jönköping och vidare mot Boxholm/Mjölby. Bakom synpunkterna står även LRF:s kommungrupp och Holavedens handelshus ekonomiska förening.
En naturgasledning i området skulle däremot leda till stora intrång och ledningsgator som inte kan användas till skogsproduktion. Det skulle i sin tur bidra till att ytterligare försämra möjligheten att bo och verka i området, resonerar föreningarna, som också fått den uppfattningen att naturgasen inte kommer att kunna utnyttjas i området.
Valet av fossilt bränsle, som naturgas, istället för biobränsle undanröjer möjligheten till nya arbeten i ett sådant område som Boet- och Trehörnabygden. En av de satsningar som gjorts på sistone är Holavedens handelsbolag. En av dess affärsidé är att satsa på biobränsle och dess första produkt är grillkol.
Ödeshögs kommun har genom miljötekniska nämnden också uttryckt kritiska åsikter om den planerade utbyggnaden. Även nämnden ifrågasätter om det är förenligt med en hållbar samhällsutveckling att bygga fast sig i ett energisystem som baseras på fossilt bränsle.
I sin översiktsplan har kommunen uttalat sig för ett framtida energisystem som baserar sig på biobränsle. Något område för en naturgasledning finns däremot inte avsatt i översiktsplanen. Samtidigt medger nämnden att ett kommande ledningssystem även kan användas för distribution av biogas.
Två möjliga ledningssträckningar finns inom Ödeshögs kommun, och båda tangerar endast de södra delarna. Den längre sträcker sig förbi Skräddarp, Rottnåsa, Svartarp och Göteryd. Den andra varianten går en kortare sträcka förbi Rödje respektive Bråmålen.
Den första sträckningen skulle beröra Ödeshögs kommun mest. Enligt naturvårdsprogrammet finns här omkring 20 värdefulla naturområden, varav 15 nyckelbiotoper och ett nybildat naturreservat i Ödemark. Av de två sträckningarna föredrar nämnden den andra. Den skulle även ligga mer lämpligt i förhållande till presumtiva kunder, enligt nämnden.
Av de Östgötakommuner som kan få del av naturgasledningen har processen kommit längst i Ödeshög. I Boxholm och Mjölby pågår fortfarande tidigt samråd.