– Jag blev uppringd och fick besked att min mamma skulle flyttas från sin avdelning Blåklinten. Där ska det i stället bli korttidsboende. Men en gammal människa tål inte en sådan förändring. Mamma har bott där sedan 2018 och trivs jättebra med både boendet och personalen.
Britth Gustafsson Wigren är inte bara arg. Hon är jättearg.
– Det här är det sämsta de kan göra. De gamla behöver ordinarie personal för sin trygghet. Och personalen behöver sin trygghet. Nu ska de gamla erbjudas rum någon annanstans.
– Jag tänker på personalen. Var ska de jobba nu, ska de placeras ut i en pool och splittras? Ödeshög ska vara rädda om sina gamla och sin personal. Jag tycker kommunen biter sig i svansen om man driver igenom det här förslaget.
Socialchefen Åke Wännman i Ödeshög svarar på kritiken att ändringen i första hand beror på ett sparkrav på 7,4 miljoner kronor för de närmaste tre åren.
– Äldreomsorgen är den dyraste delen inom förvaltningen och vi hade velat freda den helt från besparingar, men nu har politikerna tagit hänsyn till situationen och beviljat att förändringarna sker i tre steg under 2021-2023. Arbetet pågick under hela 2020 för att hitta en lösning som minimerar negativa effekter på kvaliteten för de boende och personalen, säger Åke Wännman.
Det första året är planen att det ska sparas 2,05 miljoner inom äldreomsorgen. När det gäller LSS ska 0,4 miljoner kronor sparas i år och inom individ- och familjeomsorg är kravet 2,8 miljoner kronor. För nästa år är sparkravet på äldreomsorgen 3,4 miljoner kronor och för år 2023 ska 4,2 miljoner sparas in.
Förslaget, som ska MBL-förhandlas under onsdagsförmiddagen, innebär att några av de boende på avdelning Blåklinten ska byta avdelning till Rosengården.
På Blåklinten har det hittills även funnits korttidsplatser för rehabilitering bland de permanent boende, men det är enligt ändringsförslaget tänkt att bli enbart korttidsplatser där.
På Rosengården ska det nu enbart bli särskilt boende, med avsikten att det ska bli lugnare och mindre rörigt för de gamla.
– Vi försöker bemöta oron när det gäller att byta bostad, säger Åke Wännman, genom att erbjuda likvärdiga bostäder i fastigheten. Vi tänker att alla på avdelningen flyttar till Rosengården, så att det blir så liten förändring som möjligt och att de gamla inte ska hamna i kläm. Men det är olyckligt att förändringen kommer under coronatid, det räcker som ansträngning.
– Däremot blir det en förändring när det gäller personalen, det blir ny avdelningspersonal. Men det öppnar också möjligheter för personalen att söka nya tjänster, säger Åke Wännman.
På korttidsavdelningen blir det åtta platser och de som jobbar där ska bemanna avdelningen efter situationen. De som jobbar i poolen ska kunna arbeta inom hela vård och omsorgen, även inom LSS och i hemtjänsten.
Enligt planerna ska olika delar av den här förändringen genomföras vid olika tidpunkter under våren och vara klar i sommar, förklarar Åke Wännman.
Organisationsförändringen MBL-förhandlas under onsdagsförmiddagen den här veckan och beslutet ska fattas i socialnämnden nästa tisdag, den 26 januari.
– Min 90-åriga mamma är en skör person, säger Britth Gustafsson Wigren. Hon var jättesjuk i tarmvred för två år sedan och hon har en ny hjärtklaff. Julafton 2020 satt de gamla isolerade på sina rum. Men hon klarade av det. Nu vet jag inte.