Brandmannen blev en eldsjäl

Årets Boetbo blir man inte hur som helst. Elving Utter är byalagets starke man i flera bemärkelser. Mycket har hänt sedan brandmannen flyttade hem och blev eldsjäl.

Foto:

Ödeshög2007-10-08 00:00

Corren träffar honom vid hans favoritställe, badplatsen Vagnsjön i södra delen av Ödeshög. Elvings namn röstades fram av byalagets medlemmar och har nyligen fått sin utmärkelse: En plakett skapad av lärarinnan Inger Ax som han stolt visar upp.

Om byalagets betydelse för Boet med omnejd säger han:

- Byalaget är bra. Om vi inte hade funnits hade inte skolan varit kvar, vägen hade inte blivit upprustad och vi hade inte gjort det här, säger han och sveper med armen över badplatsen.

Kritiken mot upprustningen som tidigare framkommit i Corren förstår han inte. Det var vägarbetarna på 1930-talet som röjde fram badet, och idrottsklubben körde dit sand på 1950-talet med hjälp av bönderna.

Badets utveckling har hela tiden byggt på frivilliga krafter, och byalaget har fortsatt med detta.

Många roller i byalaget

Hans egen roll i byalaget är mångsidig: Projektledare för badplatsen, kontakt för Hållbara bygder, Boetvägen och Ödeshögs kommun, ansvarig för grannsamverkan, skolförvaltning och torpgruppen.

Han växte upp på gården Stora Fallsberg som yngst av elva syskon. Därför fick han heta Elving, men han betonar att det bara var han själv som döptes efter nummerordning.

Efter att ha jobbat inom räddningstjänsten i Tranås i 35 år flyttade han vid sin tjänstepension tillbaka vid 58 års ålder. Torpet Lilla Kvarnkärr hade han köpt redan 1966.

Avfolkas

Elving Utter har fått se sin hembygd avfolkas.

- Det har varit sorgligt att se folk och boskap försvinna, se småbruken växa igen. Det går inte att ändra på. I sådana fall måste det åter bli sämre tider. De hade det ju svårt med sten och elände.

I nuläget finns det få ödehus, de torp som finns kvar är sommarstugor.

- Det är positivt att folk flyttar hit - även om det är stockholmare, tyskar och danskar och sådana.

Själv visar han gärna runt på torpvandringarna. Försvunna torp är utmärkta med plaketter. Han kan också berätta om sågverket som funnits och dess byggnader.

Clark Olofsson

Han kan också visa var en av Sveriges mest ökända brottslingar, Clark Olofsson, hållit sig gömd en tid. Fortfarande är det inte busfritt i trakterna, skjulet bredvid badets toa brukar användas som tjuvgömma.

Sin styrka har Elving Utter haft nytta av som brandman. Och i det militära inom ingenjörstrupperna där han fick en gedigen sjukvårdsutbildning i Stockholm.

Styrkan kommer likaväl till pass som byalagets allt i allo. Folk vet att han finns och att han kan ställa upp med dieselverk och grävmaskin på kort varsel. Det blev han varse under stormarna och sommarens regnfloder.

Virke ska beställas

Inte heller nu är det helt lugnt. Virket till badbryggorna ska beställas och snickras ihop av byalaget och Kamratstödjarna. Vägen mellan Boet och Grimshult är restaurerad i samarbete med Vägverket. Återstår gör den farliga kurvan strax söder om Boet. Där har byalaget kommit överens med markägaren om att riva den stora ladan som skymmer sikten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om