På måndagskvällen hade de vad de kallade en "tyst demonstration" på kommunfullmäktiges ordinarie möte.
Deltidsbrandmännen mötte upp mangrant till mötet och satte sig längst bak på åhörarplats ombytta i kläder som de använder vid utryckning.
En del av var nog nästan varma i kläderna. Jourstyrkan har en hektisk helg bakom sig med totalt sju utryckningar. Snöovädret skapade en rad trafikolyckor i Ödeshögstrakten.
– Vi hyser inget agg mot kommunledningen eller våra chefer vid räddningstjänsten i Ödeshög, det funkar jättebra lokalt, men vi vill att kommunledningen trycker på uppåt mot SKL för att få vårt centrala avtal upphävt, sa Anders Oskarsson.
Han är ordförande för deltidsbrandmännens fackklubb i Ödeshög och är liksom sina arbetskamrater väldigt besviken på det nya löneavtal, Rib 17, som träder i kraft 1 maj.
Som framgått av medias rapportering i vinter råder ett starkt missnöje över avtalet runt om i landet. Vi har bland annat berättat om det missnöje som finns bland deltidsbrandmännen i Boxholm och det i Ödeshög är lika stort. Det är inte förvånande för båda kommunernas deltidsbrandstyrkor arbetar efter snarlika premisser.
– Vi trodde i vår enfald att vi skulle få ett mycket bättre avtal den här gången. Istället blev det tyvärr sämre.
Anders Oskarsson menar att deltidsbrandmännen vill få cred för den samhällsviktiga insats som de gör. Med ett avtal där en tredjedel av kåren inte ens får bibehållna löner, utan tvingas till sänkningar, så får de inte det erkännandet.
– Politikerna kommer säkert att undra varför vi är här. Det är inte så att vi vill ha kompensation från kommunen utan vi vill ha ett starkt centralt avtal och inte en massa lokala avtal. Vi har precis samma ersättning som deltidsbrandmännen i Boxholm och det är så det ska vara när vi utför samma jobb, kommenterar Anders Oskarsson.
Deltidsbrandmännen marscherade in i fullmäktiges möteslokal, Riddarsalen, i samlad tropp precis innan mötet skulle börja. Fullmäktiges ordförande Bengt Gideskog (M) hälsade dem välkomna, ja han sa till och med att de var speciellt välkomna.
Första punkten på dagordningen var information från Sommenbygdens folkhögskola. Magnus Eriksson, lärare på skolan, stod för den. Han är deltidsbrandman i Tranås kommun och kunde inte låta bli att ge ett eget hejarop till raden av kollegor i salen.