Birgittas tid i Alvastrablir teater

Birgittas tid i Alvast-ra. Så heter det nya spel som sätts upp i klosterruinen med Anita Wall i huvudrollen.

ödeshög2003-03-20 07:29

Budgeten är på 1,7 miljoner kronor, och bakom står föreningen Alvastra krönikespel. Förutsättningen för att föreningen skulle våga sig på detta jätteprojekt var att den fick EU-stöd. Det har den nyligen fått, och i potten ligger nu 200 000 kronor från Leader+. Alvastra i Ödeshögs kommun ingår i stödområdet Sommenbygd.

-- Det är fantastiskt att vi fått pengarna. Det är avgörande och viktigt att göra något om hennes tid i Alvastra. Det var där hon fick sina uppenbarelser. Hela hennes förvandling skedde där, från en politiskt mäktig furstinna till att framföra Guds vilja till mänskligheten, säger Gunnel Berg-ström som författat spelet tillsammans med sin man Gillis Nygren.

Anita Wall har tackat ja till huvudrollen.

-- Anita Wall är perfekt som den heliga Birgitta. Hon har temperament, är både rolig och allvarlig, hon syns och hörs men är ändå ödmjuk, säger Gunnel Bergström.

Kungar och riddare

Övriga roller kommer att vara Jungfru Maria, påven, kungar, riddare, änglar och djävlar. Gunnel Bergström föreställer sig att djävlarna ska sluka eld, och hon hoppas mycket på att Sven-David Sandström ska skriva djävulsmusiken.

Idel ideella krafter är med i spelet, och deras insatser värderas till 800 000 kronor. Ytterligare stöd i form av pengar kommer bland annat från Ödeshögs kommun, landstinget och länsarbetsnämnden.

Den gamla klosterruinen brukar vara spelplats för Alvastra krönikespel i slutet på juli. Det blir den i år också, åtföljd av spelet Birgitta i Alvastra. Samtidigt pågår Vadstena-Akademiens Birgitta-opera på Vadstenaslottet. Det är bara bra, tycker Gunnel Bergström, för då kan folk passa på att titta på båda.

Sammanlagt 70 till 80 personer räknar Gunnel Bergström kommer att vara med i spelet Birgitta i Alvastra, och då ingår stommen från Alvastra krönikespel. Till den pilgrimskör som ska sjunga hoppas hon på kyrkosångare från omgivande socknar.

Prövotid

-- Spelet är inte någon okritisk hyllning till den heliga Birgitta, det snarare problematiserar henne, menar Gunnel Bergström.

I Alvastra upplevde Birgitta sin prövotid där hon kastades mellan hopp och fruktan. Var det verkligen Gud som kallade henne eller var det rentav djävulen? Många såg i henne ett helgon medan andra pekade ut henne som häxa.

Det märkliga var inte att hon var religiös, för det var alla på den tiden. Det märkliga var att Birgitta hade en sådan kraft att maktens män lyssnade på henne, menar Gunnel Bergström.

Händelserna utspelas på en medeltida simultanscen, det vill säga olika saker sker samtidigt. Änglar och djävlar slåss om människans själ. Birgitta talar med Gud och jungfru Maria. Kungen håller gästabud och planerar korståg. Birgittas sändebud försöker mäkla fred i hundraårskriget.

-- Hon vänder sig emot att krigen ska pågå och vill att människan ska kunna leva i fred och handla gott. Detta känns mycket aktuellt, inte minst just nu, säger Gunnel Bergström.

Birgitta 700 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om