Biogas blir inte bilgas

Slam till åkrarna, ström till fastigheterna och ännu mer renat vatten till Vättern.

Försökte överrösta. Regnet gjorde att landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalade inne i det starkt bullrande avloppsreningsverket. Sveriges televison lånade ut mikrofon, kommunen lånade ut Magnus Oscarsson som mikrofonhållare.

Försökte överrösta. Regnet gjorde att landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalade inne i det starkt bullrande avloppsreningsverket. Sveriges televison lånade ut mikrofon, kommunen lånade ut Magnus Oscarsson som mikrofonhållare.

Foto: karl-johan norén

ÖDESHÖG2014-11-24 17:36

Ödeshögs kommun invigde på måndagen en biogasanläggning som ska ge allt detta.

Och taxehöjningar åt folket..., kanske någon mumlar sarkastiskt hemma vid frukostbordet, men oh hädiska tanke.

Biogasen isolerat ska inte påverka va-taxan alls.

Något fordonsbränsle, som det var tänkt för flera år sedan, blir inte producerat. Det har sagts tidigare att kommunen befarar att det inte blir tillräcklig efterfrågan på småskaligt producerad biogas för bilar.

– Det skulle bli en för stor investering, tyckte vi, uttryckte kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) saken vid måndagens invigning.

Bandklippningen skedde bredvid en imponerande stor och nybyggd rötkammare som nu håller på att värmas upp med vatten till 38 grader.

Någon röta med invigningsvädret hade dock inte kommunen.

Landshövding Elisabeth Nilssons invigningstal fick i regnrusket hållas inomhus i avloppsreningsverket, där pumpar och utsugningsanordningar förde ett oväsen som det inte var lätt att överrösta ens med mikrofon.

Elisabeth Nilsson framhöll att offentliga och privata aktörer måste samarbeta om klimatmålen ska nås.

Hon såg ett lysande exempel på ett sådant samarbete med denna biogasanläggning och som bygger på att det lokala potatisföretaget Ole Flensted AB:s skalrester blandas med reningsverkets avloppsslam.

– Kommunens satsning är helt i linje med både de nationella och regionala klimatmålen, framhöll Elisabeth Nilsson för att sedan tåga ut med ett koppel av inbjudna gäster bakom sig.

Med en snabb bandklippning förklarade landshövdingen anläggningen invigd.

Biogasanläggningen är det tredje steget i en storinvestering på totalt 42 miljoner kronor i Orrnäs avloppsreningsverk som påbörjades år 2009. I det tredje steget, själva biogasanläggningen, har det plöjts in 12 miljoner kronor.

När vattnet är uppvärmt i rötkammaren tillförs ett antal kubikmeter slam per dag under en tvåveckorsperiod. Slammet blandas med potatisgröten, rötas och ger ifrån sig ett slam som får högre fosfor- och kväveandel än vad det har i dag.

Rötningen ger inte bara slam utan också metanrökt gas som med hjälp av en gasmotor förvandlas till el och värme.

I första hand ska det försörja avloppsreningsverket med el, i andra hand läggs även vattenverket till och i tredje hand blir det både och, samt försäljning av överskottsel.

– Om en månad kan elproduktionen vara igång, däremot dröjer det innan det nya slammet sprids. Vi håller på att certifieras. Det kan gå tidigare, men realistiskt tror jag att det blir till vårbruket 2016, säger Emil Wissman. Ödeshögsbostäders/kommunens tekniske chef.

Sjuårigt potatisavtal

Kommunen har skrivit ett sjuårigt avtal med Ole Flensted AB.

Enligt avtalet kan kommunen hämta företagets alla restprodukter från potatisskalningen.

Rötkammaren har en kapacitet att ta hand om 12 000 ton på ett år men Flenstedts årsproduktionen ligger, även toppår, under 10 000 ton.

Vid invigningen deltog företagets vd Marie Ström-Larsson och fabrikschefen Tomas Lundh. Det de ser som en stor fördel med avtalet är att de får en stabil mottagare av avfallet. För grisproducenter, alternativet, är det mer upp och ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om